Dezastru în portocaliu: cum a ajuns Olanda la un pas de a rata Euro 2016? Explicaţiile unui eşec de proporţii
0
Competiţia la care se va califica jumătate din continent va fi lipsită, aproape sigur, de una dintre forţele fotbalistice ale planetei.
Euro 2016 e o competiţie la care e mai greu să nu te califici. UEFA are 54 de ţări afiliate, iar 24 dintre ele vor participa la turneul final ce va fi găzduit de Franţa în vara anului viitor.
Şi atunci, cum a fost posibil ca tocmai Olanda, locul 3 la Mondialul din 2014, o ţară-model în ceea ce priveşte creşterea fotbaliştilor, să fie ca şi eliminată înainte de ultima etapă din faza grupelor? Pentru că, la cum stau lucrurile, „Portocala mecanică“ are nevoie de un miracol, nu ca să ajungă direct la Euro 2016, ci pentru a prinde barajul!
Primele două locuri în grupa A, cele calificante direct, au fost deja adjudecate de Islanda şi de Cehia. Iar mâine, Turcia are nevoie de un punct, acasă, cu Islanda, pentru a merge la play-off. Ceea ce ar lăsa Olanda pe 4, care echivalează cu eliminarea. Ultima dată când batavii au ratat participarea la un turneu final de Campionat European a fost în 1984, când, ca o ironie a sorţii, competiţia a fost găzduită tot de Franţa.
Cum s-a ajuns aici? Au explicat jurnaliştii olandezi pentru Sky Sports.
Hiddink şi o greşeală mare
Principalul responsabil pentru modul în care Olanda a dat-o în bară în actualele preliminarii e Guus Hiddink (68 de ani). Acesta a fost readus la echipa naţională, înlocuindu-l pe Louis van Gaal după mondialul din 2014. Aparent, o mutare bună, în condiţiile în care, în primul său mandat la echipa naţională (1994 – 1998), Hiddink a dus echipa până în sferturi la Euro 1996 şi a obţinut un loc patru la Mondialul din 1998.
De această dată însă, trecerea de la „dictatorul“ Van Gaal la „mult prea relaxatul“ Hiddink a dăunat naţionalei. „Hiddink a fost perceput ca un antrenor lipsit de autoritate de tinerii din lot. În plus, Hiddink a comis o mare greşeală tactică. Van Gaal îi lăsase o echipă care se exprima foarte bine în 5-3-2. Hiddink a ţinut să revină la 4-3-3, la stilul tradiţional olandez, dar jucătorii de acum nu se simt bine în această formulă“, a explicat Pieter Zwart, jurnalist la „Voetbal International“.
După trei victorii, o remiză şi două înfrângeri în primele şase partide din preliminariile Euro 2016, Hiddink a demisionat la 29 iunie. Batavii fuseseră învinşi de Cehia, de Islanda şi făcuseră doar un egal, acasă, cu Turcia. Euro 2016 părea tot mai departe. Iar omul care l-a înlocuit pe Hiddink, Danny Blind, fost secund al selecţionerului, nu numai că n-a redresat situaţia, dar a compromis-o de tot!
În septembrie, Olanda a pierdut, acasă, cu Islanda (0-1), iar după trei zile a fost zdrobită de Turcia (0-3) la Istanbul. Concluzia jurnaliştilor olandezi: „În acest moment, lotul e împărţit în două grupuri distincte. Veteranii şi cei tineri. Primii, în frunte cu Sneijder, au trecut de perioada lor de glorie. Iar tinerii, precum Depay şi Wijnaldum, nu se ridică la nivelul fotbaliştilor pe care i-am avut şi cu care am obţinut rezultate. Tranziţia de la generaţia născută în 1980 – 1984 la cea din perioada 1990 – 1994 n-a produs jucători de calitate. Singura excepţie a fost Kevin Strootman, dar el s-a accidentat“.
Chiar şi cu lotul actual însă, unii sunt de părere că Olanda ar fi putut ajunge la Euro 2016. „Dacă am fi avut un selecţioner bun, ar fi trebuit să zburdăm în aceste preliminarii. Federaţia a dat dovadă de lipsă de viziune, atunci când l-a înlocuit pe Hiddink cu secundul acestuia“, a spus Michiel Jongsma de la „Opta“.
1988 e anul în care Olanda a câştigat Campionatul European. Batavii au ajuns de trei ori până în semifinale (1992, 2000, 2004) şi au şi un loc trei (1976).