CM 2014. VIDEO Brazilia e sperietoarea nemţilor. Sud-americanii şi-au adjudecat finala din 2002, cu ajutorul lui Kahn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ronaldo şi Kahn, eroii meciului din 2002
Ronaldo şi Kahn, eroii meciului din 2002

Brazilia şi Germania, formaţii care se vor întâlni azi în prima semifinală a Cupei Mondiale (ora 23.00 TVR 1), sunt doi coloşi ai fotbalului mondial, două echipe care au câştigat de opt ori titlul suprem (Brazilia 5 şi Germania 3)

Cele două formaţii au stat însă destul de rar faţă în faţă, iar la Campionatul Mondial s-au întâlnit o singură dată, în finala turneului final din Japonia şi Coreea de Sud, organizat în 2002. Brazilia s-a impus atunci cu 2-0, confirmând faptul că este una dintre echipele în faţa căreia nemţii au un complex.
Dintre cele 21 de meciuri jucate între Brazilia şi Germania, 12 s-au terminat cu victoria sud-americanilor, 5 au fost egaluri şi 4 victorii au fost ale nemţilor. De două ori, brazilienii au făcut chiar scor cu Germania, pe care au învins-o cu 4-1 în 1981 (amical) şi 4-0 în 1999 (Cupa Confederaţiilor). Nemţii n-au învins niciodată în Brazilia, dar au făcut trei egaluri în Ţara Cafelei: 2-2 (la Rio de Janeiro, în 1968), 1-1 (la Rio de Janeiro, în 1977), 1-1 (la Brasilia, în 1987).
Cea mai importantă partidă directă din istoria confruntărilor între cele două echipe s-a jucat la Yokohama, pe 30 iunie 2002, în finala singurei Cupe Mondiale organizate în Asia. A câştigat Brazilia cu 2-0, prin golurile lui Ronaldo (minutele 67 şi 79), primul înscris însă după o gravă greşeală a portarului Oliver Kahn. Acesta a respins în faţă o minge şutată din exteriorul careului de Rivaldo, iar Ronaldo a reluat în plasă.
Eroarea lui Kahn a fost decisivă
Atacantul care evolua atunci la Inter Milano avea să iasă golgheterul competiţiei, cu opt reuşite, iar după terminarea turneului final s-a transferat la Real Madrid. Culmea, Kahn, cel care a comis-o la gol, fusese cel mai bun om al Germaniei la acel turneu şi, în ciuda erorii sale, FIFA l-a desemnat cel mai bun jucător de la turneul final, fiind pentru prima dată în istorie când un portar a primit acest titlu. Aceea a fost ultima finală jucată de nemţi la Cupa Mondială, ulterior oprindu-se mereu în semifinale. Nici Brazilia n-a mai reuşit mare lucru, în 2006 şi 2010 pierzând în sferturi.


În 2002 a fost vârful de formă al generaţiei lui Ronaldo, Rivaldo şi Ronaldinho, fotbalişti care au marcat 15 dintre cele 18 goluri ale echipei sud-americane la acel turneu final.  Cei trei, ajutaţi de Roberto Carlos, Lucio, Cafu şi ceilalţi l-au făcut mare pe antrenorul Luis Felipe Scolari, un tehnician adus la naţională în 2001, în disperare de cauză, deoarece Brazilia era în pericol să piardă calificarea la turneul final. Scolari a redresat corabia „cariocas”, dar a şocat prin faptul că a refuzat să-l ia la Mondialul din 2002 pe Romario, o legendă a fotbalului brazilian, campion mondial în 1994, care făcea furori în campionatul intern la Vasco da Gama. Romario avea 36 de ani, drept pentru care în locul lui, Scolari l-a convocat pe Kaka (20 de ani), de la Sao Paolo, care a jucat însă doar câteva minute în Japonia. Scolari ştia că dacă-l cheamă pe Romario, acesta trebuie să joace, şi astfel va strica tridentul Ronaldo- Rivaldo – Ronaldinho, cel care pănă la urmă i-a adus titlul mondial.

Scuza incredibilă găsită de Zuniga după ce l-a băgat în spital pe Neymar

Brazilia – Columbia a fost cel mai dur meci de la Cupa Mondială

Klose, ultimul mohican
Singurul fotbalist din loturile celor două echipe, din 2002, care se regăseşte şi acum, este Miroslav Klose. Neamţul de 36 de ani juca atunci la Kaiserslautern şi a fost cel mai bun marcator al Germaniei cu 5 goluri reuşite la turneul final. El a fost titularizat atunci de Rudi Voller şi a marcat în fiecare meci din grupă (trei goluri cu Arabia Saudită şi câte unul cu Irlanda şi Camerun). În acest moment Klose are 15 goluri la Cupa Mondială, la egalitate cu Ronaldo. Totodată, dacă va juca azi, el va deveni singurul fotbalist din lume care joacă patru semifinale consecutive de CM. 

Miroslav Klose FOTO Reuters
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite