Capitala găzduieşte a doua ediţie a Open Wheelchair Tennis - singura competiţie românească de tenis în scaun rulant
0
În perioada 5-8 mai va avea loc la Bucureşti a doua ediţie a turneului de tenis de câmp în scaun rulant Bucharest Open Wheelchair Tennis, categoria ITF3.
Având un tablou de 72 de sportivi din 20 ţări, turneul se va desfăşura pe terenurile de tenis ale Arenelor BNR, la categoriile Men, Women, Quad. Bucharest Open Wheelchair Tennis este rodul unui parteneriat între Fundaţia Licinium, Federaţia Română de Tenis şi Federaţia Internaţională de Tenis prin care este promovat sportul de performanţă în rândul tinerilor cu handicap. Wheelchair Tennis aplică aceleaşi reguli ca tenisul clasic, singura diferenţă fiind că mingea poate să cadă în teren de două ori.
Prima ediţie a avut loc în perioada 28 - 30 august 2015 la Centrul Naţional de Tenis din Bucureşti, sportivi din toată lumea şi din România concurând la categoria ITF Futures Series.
”În contextul acestui an paralimpic, unul dintre obiectivele noastre îl reprezintă accesibilizarea bazelor sportive astfel încât persoanele cu handicap să poată practica sportul la nivel de performanţă. Tocmai de aceea am înfiinţat Romanian Wheelchair Tennis Tour, un circuit care include 3 turnee de tenis în scaun rulant. În ordine cronologică, primul dintre ele este Bucharest Open Wheelchair Tennis care are, totodată, şi cea mai mare valoare competiţională şi a premiilor. Următoarele sunt Napoca Open Wheelchair Tennis şi Oradea Open Wheelchair Tennis care urmează a se desfăşura în august 2016” – a declarat Cosmin Jurcan, preşedintele turneului Bucharest Open Wheelchair Tennis.
Tabloul de 72 de sportivi cuprinde concurenţi din 20 ţări de pe mai multe continente care vor juca la categoriile Men, Women, Quad. Printre aceştia se numără şi 8 sportivi români. Premiile au o valoare de 12.000 USD.
„Federaţia Română de Tenis se simte onorată să fie partener al turneului ”Bucharest Open Wheelchair Tennis” şi în 2016, un turneu care, iată, creşte în valoare de la an la an. Pentru tenisul românesc, pentru cei care iubesc acest frumos sport, este foarte important parteneriatul cu organizatorul turnelui, Fundaţia Licinium, căreia îi apreciem dorinţa de a reuşi şi de a demonstra lumii că nu există limite atunci când îţi place ceea ce faci. Totodată, considerăm turneul o oportunitate foarte bună pentru tinerii cu dizabilităţi din România de a-i inspira şi provoca să practice acest sport la nivel de performanţă”, a declarat George Cosac, preşedinte Federaţia Română de Tenis.
1976 constituie anul de naştere al acestei discipline sportive, când Brad Parks a început să joace tenis de câmp din scaun rulant. Fost schior de perfomanţă, acesta a suferit un accident în urma căruia a fost nevoit să se deplaseze într-un scaun cu rotile. În acest context, lui i-a venit ideea de a iniţia apariţia un nou sport. În scurt timp, tenisul în scaun rulant a devenit unul dintre cele mai populare din lume şi se integrează perfect cu tenisul clasic, meciurile putând avea loc pe orice teren standard şi fără modificări pentru rachete sau mingi.
În acest an se împlinesc 40 de ani de la prima partidă de tenis în scaun rulant, jucată de Brad Parks, iar în acest moment există un circuit de peste 170 de turnee printre care se numără şi Bucharest Open Wheelchair Tennis, Napoca Open Wheelchair Tennis, Oradea Open Wheelchair Tennis, ultimele două urmând a se desfăşura în august 2016.
Detalii despre turneul Bucharest Open Wheelchair Tennis pot fi urmărite pe www.bowt.ro