„Arena Naţională“, o capcană mortală: cel mai scump stadion din România are un defect uriaş de construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest moment, România se poate „lăuda“ cu cel mai modern şi scump stadion din Europa, care nu poate fi folosit.

La patru ani de la inaugurare, „Arena Naţională“ a fost scoasă din funcţiune şi, drept urmare, meciul Steaua – FC Botoşani s-a mutat la Cluj! 

Mai mult, derby-ul Dinamo – Steaua (22 noiembrie, ora 20.30) are şanse minime să fie găzduit de cel mai modern stadion al ţării. Motivul? „Arena Naţională“ n-are avizul legal de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Şi, cu toate acestea, stadionul a găzduit, din 2011 până acum, peste 120 de evenimente! De ce n-a primit însă avizul ISU o arenă care a costat 234 de milioane de euro? Iniţial, s-a spus că ar fi o problemă legată de materialul din care e făcut acoperişul. 

De fapt, problema e mult mai gravă şi ascunde un defect uriaş de construcţie: parcarea de sub Tribuna I n-are prevăzute ieşiri în caz de incendiu, accesul făcându-se doar prin intermediul lifturilor! Asta deşi scările care ar fi trebuit să facă legătura cu suprafaţă erau prevăzute în planul iniţial al stadionului! „Dacă explodează o maşină acolo, oamenii mor ca şobolanii“, a explicat fostul preşedinte al Ligii, Dumitru Dragomir, gravitatea problemelor de la „Arena Naţională“.

„Când e proprietar statul se închid ochii“

Evacuată din Ghencea din cauza problemelor cu Armata şi rămasă şi fără „Arena Naţională“, Steaua a jucat, aseară, la Cluj, dar nu pe „Cluj Arena“, ci pe „Dr. Cosntantin Rădulescu“, stadionul clubului CFR. Asta deoarece nici „Cluj Arena“ n-are aviz ISU, chiar dacă a fost inaugurată în 2011.

Preşedintele celor de la CFR, Iuliu Mureşan, a explicat de ce stadionul lor are avizul pompierilor, iar „Cluj Arena“ nu. „Pe noi ne-au obligat să corespundem normelor ISU. Tot ceea intră în cerinţele ISU costă bani. Când e proprietar statul se închid ochii, când e proprietarul privat trebuie să corespunzi“, a explicat Mureşan, potrivit Look TV.

Ce probleme sunt la „Cluj Arena“

La Cluj, problemele în vederea obţinerii avizului ISU vor putea fi remediate rapid, în doar câteva zile. „N-avem defecţiune de construcţie, cum ar fi la <<Arena Naţională>>, iar siguranţa şi evacuarea spectatorilor nu e pusă în pericol la Cluj. În cazul nostru, a fost vorba de nişte lumini de semnalizare, care vor fi înlocuite, şi o trapă de fum, care dădea la o scară interioară“, a spus directorul Cluj Arena S.A., Radu Raţiu pentru stiridesport.ro. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite