ANALIZĂ Cât câştigă de fapt Simona Halep? Românca nu rămâne nici pe departe cu banii care se vehiculează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep a strâns în toată cariera sa 7,413,879 de dolari, numai de pe urma premiilor de la turnee. Aceasta ar fi ştirea care o aşează pe fata noastră între primele 50 de jucătoare de tenis din toate timpurile.

De aici şi până la realitatea din conturile Simonei este însă cale lungă. În niciun caz plină de gropi, dar nici chiar super -poleită, aşa cum cum pare la prima vedere. Pentru a înţelege mai bine câţi bani câştigă de fapt Halep, „Adevărul” vă prezintă mecanismul financiar aplicat sportivilor.
În primul rând, sumele afişate pe tablourile turneelor sunt sume nete. Ele se impozitează în ţara respectivă, conform legislaţiei în vigoare. Cea mai însemnată cotă o reţine Marea Britanie, 45%, astfel că aproape jumătate din ce câştigă sportivii rămâne în conturile Regatului. La US Open, americanii reţin 30 %, iar în Franţa, la Roland Garros, impozitul este de doar 15%, făcându-se o concesie după un scandal în care sportivii au anunţat că nu mai vin la întreceri. Cele mai profitabile turnee sunt aşa-numitele duty-free, unde statul respectiv nu ia nimic. La Dubai, spre exemplu, Simona Halep a primit 456.000 de dolari, iar arabii nu i-au luat nimic. Nici la Doha, unde Simona nu joacă fiind accidentată, nu se reţine impozit. De aceea, de regulă „crema” tenisului nu refuză participarea la cele două turnee.

Dacă un sportiv este taxat în statul respectiv, iar între România şi acesta există un acord fiscal, de evitare a dublei impozitări, acasă nu se mai taxează câştigurile. În cazul tenisului, sportivii sunt apăraţi de aceste convenţii, România având acorduri cu 82 de ţări ale lumii, între ele fiind şi cele în care se organizează principalele turnee. O situaţie specială o prezintă turneele duty-free care în mod normal ar trebui impozitate în ţara de origine a sportivului, dar se găsesc portiţe de evitare, între care şi eliberarea unor documente conform cărora se plăteşte un impozit de la stat către acelaşi stat.

Îşi negociază prezenţa

Ce este foarte important de precizat în cazul Simonei Halep este că, graţiei poziţiei ei de top în tenis, îşi poate negocia multe lucruri. Între care, cazarea şi transportul pentru ea şi stafful ei, ceea ce îi reduce simţitor cheltuielile la turnee. Pentru o jucătoare obişnuită condiţiile sunt mult mai dure, deoarece biletele de avion nu pot fi achiziţionate cu mult timp înainte, iar atunci când se iau pe ultima sută de metri sunt foarte scumpe, iar cazarea în oraşe la un hotel bun trece de 120 de euro pe noapte. Tocmai din acest motiv se spune că în tenis jucătorii clasaţi pe locurile 1-50 îşi pemită să se răsfeţe, cei de pe locurile 50-100 pot trăi din fenomen, iar ceilalţi trebuie să aibă pregătiţi şi bani de acasă pentru a supravieţui.
Simona Halep, pentru care părinţii au făcut eforturi financiare uriaşe la începutul carierei, a ajuns acum la un nivel confortabil din punct de vedere al banilor, dar chiar şi aşa are şi ea cheltuieli. Ea îşi plăteşte antrenorul, iar un tehnician bun costă şi 100.000 de dolari pe an, managerul şi restul staffului. Fiind o jucătoare de top îşi permite să meargă cu ei peste tot, însă Irina Begu, spre exemplu, care are doi tehnicieni, îi ia cu rândul la turnee.

Încasări jucătoare din România în 2015
1. Simona Halep 854,471
2. Irina Begu 182,533
3. Monica Niculescu  76,734
4. Alexandra Dulgheru 38.742
5. Andreea Mitu 12.349
6. Raluca Olaru 12.059
7. Ana Bogdan  7.869
8. Patricia Ţig 5.536
Sumele sunt brute si exprimate în dolari

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite