Marile echipe ale lumii joacă amicale pe toate continentele, mai puţin Antarctica. INFOGRAFIE Ghidul meciurilor de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
turnee

În ultimii ani, pentru echipele mari presezonul s-a transformat, dintr-o perioadă de pregătire pentru noul an competiţional, într-o goană după bani.

Granzii au dus globalizarea fotbalului la un alt nivel. Orice colţişor al lumii unde există potenţial mercantil, de unde pot fi atraşi noi fani, care să cumpere tricouri şi alte produse de marketing ale clubului, nu e lăsat necălcat. Cele mai tari grupări din „Sportul Rege“ sunt prezente în această vară pe toate continentele! Globe-trotterii principali sunt echipele din Premier League şi există explicaţii.

Manchester United face înconjurul Pământului

Prima ligă engleză este nu doar campionatul cel mai puternic din lume, ci şi cel care produce cei mai mulţi bani. Drepturile TV din afara Marii Britanii sunt în jur de 500 de milioane de euro anual! Meciurile din prima ligă engleză sunt transmise în 202 ţări şi ating 600 de milioane de case. Adică o bază enormă de fani. Evident, cei mai mulţi sunt de partea marilor echipe. În urmă cu 10 ani, Manchester United estima că are 30 de milioane de fani în afara Anglie. În 2013, după succesele pe bandă rulantă ale lui Sir Alex, este considerată echipa cu cei mai mulţi fani din lume.
Firma de consultanţă Deloitte o creditează cu 75 de milioane de fani în lume, alte companii vorbesc despre 300 de milioane de suporteri! Aşa că nu mai miră că, în presezon, Manchester United colindă lumea. În această vară, ca parte a pregătirii supervizate de către noul tehnician, David Moyes, „diavolii“ vor colinda cinci ţări din Asia de Sud-Est şi Australia. În total, vor parcurge 39.000 de km! Încă 1.000 de km şi ar fi putut înconjura Pământul pe la Ecuator. Şi nu se plimbă doar United, Chelsea, Arsenal sau Liverpool. Din prima ligă engleză, doar Cardiff nu părăseşte Marea Britanie.
Cei de la „Daily Mail“ au cumulat deplasările tuturor echipelor din prima ligă engleză, în presezon, şi au anunţat un număr impresionat:  230.000 de km! Bătaia este pe Asia de Sud-Est, cea mai bună nouă piaţă de desfacere a fotbalului mondial, şi fiecare vrea o parte din plăcintă. Nu lipsesc nici destinaţiile şi mai exotice. Fulham, spre exemplu, are un amical în Costa Rica. În medie, potrivit presei engleze, o echipă de top din Anglia scoate în jur de 10-12 milioane de euro dintr-un turneu din Asia. Şi n-ai cum să te opui „sistemului“ comercialist. După nouă sezoane consecutive în care a pregătit-o în vară pe Arsenal în Austria, Arsene Wenger a cedat. Din 2011 a început şi el turneele asiatice, iar în această vară s-a transformat într-un Jean-Luc Picard. Arsenal este prima echipă din Anglia care joacă un amical în Vietam!

Barcelona în Asia, Real în SUA

Şi greii Spaniei culeg bani de peste tot. Barcelona a evoluat în presezonul trecut doar în Europa, plus un meci în nordul Africii, la Maroc. A ajuns şi la Bucureşti, pe „Naţional Arena“, după ce a luat, de la sponsori şi din încasările din bilete, în jur 1,5 milioane de euro. În acest presezon, catalanii au ales însă Asia, mai exact China, Thailanda şi Malaezia. Marii rivali, cei de la Real, au ţintit piaţa din SUA, cealaltă „plăcintă mare“, unde participă la un turneu important, alături de alte echipe tari din Europa. „Galacticii“ mai au în program şi un miniturneu în Istanbul  (22-24 iulie), unde joacă două partide cu Galatasaray, plus un amical de gală cu PSG, în ţara lui Ibrahimovici, Suedia (la Goteborg).

Supercupa Italiei, un produs bun la export

Italienii nu se prea plimbă pe alte continente, în presezon, cu excepţia primelor trei-patru echipe, dar îşi exportă Supercupa. În trei din ultimii patru ani, competiţia care deschide practic sezonul, ce se dispută între câştigătoarea Cupei şi a campionatului din Italia, s-a jucat la Beijing! În trecut, Supercupa a mai fost găzduită de oraşe din SUA, iar în 2000 chiar de Tripoli (Libia)! Acum s-a ales arena „Olimpico“ din Roma, după ce s-a vorbit despre Canada, dar preşedintele lui Lazio, Lotito, strâmbă din nas. Încă nu s-a înţeles cu federaţia în legătură cu suma încasată. Vrea 1,5 milioane de euro, cât ar fi încasat Lazio dacă finala ar fi fost găzduită de Beijing.

Când încep marile campioanate ale Europei

Anglia 17 august
Spania 17 august
Germania 9 august
Italia 24 august
Franţa  9 august

230.000 de km parcurg 19 echipe din prima ligă engleză în acest sezon

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite