Abureală nemţească: Daum şi-a schimbat obiectivul de capul lui! Ce a promis că va face în loc de calificarea la Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Christoph Daum e, probabil, cel mai bun vânzător de iluzii dintre antrenorii de fotbal cu renume. Adus în România în iulie 2016, neamţul de 63 de ani şi-a propus să aibă prima calificare la patru ani de la instalare.

Nu contează că preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a tot repetat că Daum a fost angajat ca să ducă prima reprezentativă la CM 2018. 

După ce a compromis, în mare, şansele îndeplinirii acestui obiectiv, Daum a început să schimbe, treptat, macazul. Mai întâi, a spus, răspicat: „N-am fost adus pentru Cupa Mondială, ci pentru Euro 2020!“. Când Burleanu l-a contrazis, Daum a trecut la un soi de ameninţare: „Ori mă daţi afară acum, ori, dacă mă păstraţi, vom continua până la Euro 2020“. Iar acum, cu prilejul următoarelor două partide din preliminariile CM 2018, Daum a venit cu un discurs nou, menit să ascundă eşecul pe care l-a înregistrat la echipa naţională.

Întrebat despre şansele tricolorilor de a ajunge la Cupa Mondială, neamţul a dat un răspuns în stilul său caracteristic: „Trebuie să fim optimişti, dar în acelaşi timp şi realişti. Dacă suntem optimişti putem spune că avem 50% şanse, dacă suntem realişti, uitaţi-vă şi voi“.

Apoi, a trecut la ce se pricepe mai bine, adică promisiuni: „Cred că putem clădi o echipă de viitor şi, dacă vom da totul şi vom munci, ne vom califica la Campionatul European din 2020. Vă pot garanta acest lucru, vă pot garanta că vom avea cele mai bune rezultate. Hanca, Băluţă sau Ivan sunt de viitor, cred în viitorul acestei echipe“.

Calificare fără glorie

Faptul că Daum promite calificarea la Euro 2020 e, oarecum, comic. Vorbim despre un turneu final la care vor ajunge 24 din cele 55 de ţări afiliate la UEFA. Adică, practic, jumătate dintre formaţiile europene vor fi la Campionatul European! E şi motivul pentru care România a ajuns şi la Euro 2016, chiar dacă a „tremurat“ într-o grupă de calificare extrem de slabă cu Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Insulele Feroe şi Grecia.

„Lumea mă atacă pe stradă!“

A existat, totuşi, şi un moment surprinzător în conferinţa susţinută de Daum. Dacă până acum, el insista că e iubit de fanii naţionalei şi că doar jurnaliştii au ceva cu el, acum neamţul a avut un moment de sinceritate.

„Pot spune că e corect că din cauza presiunii mulţi mă atacă verbal, unii pe stradă, unii motivaţi sau încărcaţi de mass-media, dar înţeleg asta. Mulţi îşi spun opinia. E ceva personal, nu vreau să vorbesc despre ce am discutat eu cu fanii. În general, am o relaţie bună cu ei“.

Cazul Alibec

Daum a fost chestionat şi în privinţa neconvocării lui Alibec, cel mai în formă atacant din Liga I în viziunea multora.

„Trebuie să oferim informaţii publicului, dar nu cred că trebuie să explic prea în detaliu. E o situaţie precum cea între doctor şi pacient. Cred în Alibec şi sunt sigur că-şi va îmbunătăţi ritmul. Are un caracter bun, am urmărit toate meciurile lui, dar într-un final ne-am dat seama că nu e momentul să fie convocat. Trebuie să aibă constanţă, iar uşa naţionalei îi va fi deschisă mai mult ca sigur. Ne-am uitat la meciul cu Sporting, începutul a fost fantastic şi sper să o ţină tot aşa de acum“, a explicat selecţionerul.

Probleme medicale

Daum a spus că din lotul convocat, doi jucători se confruntă cu mici probleme medicale. „Deac o să fie pregătit şi apt în două zile, iar Bicfalvi face nişte investigaţii“, a spus neamţul.

Grupa E

1. Polonia 6 5 1 0 15-7 16

2. Muntenegru 6 3 1 2 14-7 10

3. Danemarca 6 3 1 2 10-6 10

4. România 6 1 3 2 7-7 6

5. Armenia 6 2 0 4 7-14 6

6. Kazahstan 6 0 2 4 4-16 2

*Câştigătoarea grupei se califică la Mondialul din 2018, iar locul 2 poate prinde barajul.

Au mai rămas de jucat: 

*Vineri: Kazahstan – Muntenegru (19.00), Danemarca – Polonia (21.45), România – Armenia (21.45)

*4 septembrie: Armenia – Danemarca, Muntenegru – România, Polonia – Kazahstan

*5 octombrie: Armenia – Polonia, Muntenegru – Danemarca, România – Kazahstan

*8 octombrie: Danemarca – România, Kazahstan – Armenia, Polonia – Muntenegru

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite