Weekend magic: unde mergem în excursie de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care nu sunt încă decişi ce vor să facă în weekendul liber de Paşte au la dispoziţie mai multe variante, în care distracţia este garantată. Printre opţiuni se numără procesiuni religioase, trasee turistice, dar şi evenimente organizate special pentru copii.

Turiştii care aleg să-şi petreacă tot weekendul de Paşte departe de casă sau cei care pur şi simplu vor să facă o excursie duminică sunt aşteptaţi în localitatea Apaţa, din Braşov, unde se va  desfăşura tradiţionalul obicei al „Împuşcatului cocoşului“. În zilele noastre, participanţii la acest obicei sunt copiii, scopul sărbătorii fiind iniţierea tinerilor şi tragerea la ţintă, cu arbaleta.

Se crede că originea obiceiului este legată de o legendă a locului din secolul al XIV-lea. În timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitori refugiaţi fiind astfel descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât, drept pedeapsă, împuşcarea cocoşului care i-a trădat. Locul cocoşului viu a fost luat, în prezent, de unul desenat.
 
Feciorul harnic, scufundat în apă
 
Un alt obicei care atrage turiştii şi care este respectat cu sfiinţenie de către saşi este Plugarul din satul Vad (judeţul Braşov). Luni, începând cu ora 13.00, doritorii sunt aşteptaţi să asiste la o tradiţie veche de două secole. „Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an. El este ales «plugar». În prima zi de Paşte, fetele împletesc legături din grâu verde cu care a doua zi plugarul va fi «gătit». Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în gospodăria sa, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde. Plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi este purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate“, povesteşte profesorul Adrian Văluşescu, reprezentantul Serviciului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Alaiul credincioşilor, în Braşov

În Vinerea Mare, credincioşii braşoveni din toate confesiunile vor lua parte la „Calea Crucii“. Procesiunea va începe la ora 13.00, în Catedrala Romano-Catolică „Sfinţii Petru şi Pavel“. Alaiul se va opri apoi la Biserica Reformată, la cea Greco-Catolică şi la cea Unitariană. Procesiunea va continua la Biserica Evanghelică Maghiară, Catedrala Ortodoxă din Piaţa Sfatului şi se va opri la Biserica Neagră. În faţa tuturor lăcaşurilor de cult vor fi intonate rugăciuni şi cântece bisericeşti. La final, creştinii vor primi binecuvântarea în limbile română, maghiară şi germană.


 
 
„Vânătoare“ de ouă de Paşte, la Peleş

     Copiii cu vârste între 3 şi 10 ani sunt aşteptaţi sâmbătă la Castelul Peleş din Sinaia, la un eveniment care a căpătat deja tradiţie: vânătoarea de ouă de pe terasele reşedintei regale. Peste 500 de ouă vopsite de muzeografi aşteaptă să fie descoperite de cei mici la Vânătoarea de ouă de Paşte de la Castelul Peleş, toţi participanţii urmând a fi răsplătiţi ulterior cu dulciuri şi o vizită gratuită a muzeului.

image
image

Evenimentul, organizat pentru prima dată la Peleş în 2011, începe la ora 11.00, cu pregătirea ouălor, care vor fi ascunse de Iepuraş pe terase şi în vegetaţie, continuă, de la 12.00, cu vânătoarea efectivă, urmând ca la 15.00 copiii să fie premiaţi. La 15.30 începe vizitarea gratuită a castelului.

„Drumul Crucii“, reconstituit în Straja

Peste 3.000 de oameni sunt aşteptaţi, în dimineaţa din Vinerea Mare, să participe la procesiunea „Drumul Crucii“, din Straja (judeţul Hunedoara), un eveniment prin care sunt rememorate patimile lui Iisus Hristos, înainte de răstignirea pe Dealul Golgotei.

image

Procesiunea are loc pe drumul care porneşte de la poalele Munţilor Vâlcan şi se opreşte în staţiunea Straja, unde se află un schit înfiinţat în urmă cu 15 ani. Din aceeaşi perioadă datează şi tradiţia procesiunii din Vinerea Mare. Pe „Drumul Crucii“, credincioşii poartă o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urcă până la cota 1.440 a muntelui. Pe parcursul procesiunii, alaiul se opreşte în 14 locuri.

 Plimbări gratuite cu vaporaşul în Bucureşti
 
De Paşte, bucureştenii care vor să îşi petreacă timpul în aer liber pot alege parcurile din Capitală, acolo unde vor fi organizate mai multe activităţi atrăgătoare. În Parcul Herăstrău, bucureştenii se pot plimba gratuit cu vaporaşul, iar zeci de bărcuţe şi hidrobiciclete vor deschide oficial noul sezon de agrement din acest an. În total, şapte bărci cu o capacitate totală de 380 de locuri se vor plimba pe Lacul Herăstrău, în timp ce alte 50 de bărci şi 40 de hidrobiciclete îi aşteaptă pe cei care vor să facă o scurtă plimbare.



Bucureştenii care vor să se plimbe cu vaporaşul, barca sau hidrobicicleta o pot face gratuit doar în prima zi de Paşte, atunci când vor fi disponibile cinci vaporaşe cu o capacitate de 330 de locuri. Acestea se vor plimba pe lac în intervalul orar 10.00 - 19.00. Îmbarcările pentru traversarea lacului cu vaporaşul se vor face de la Debarcaderul central Herăstrău, acolo de unde se vor putea închiria bărcile şi hidrobicicletele în funcţie de numărul locurilor disponibile.

Atelierele din Cişmigiu
 
De asemenea, până pe 21 aprilie, reprezentanţii municipalităţii organizează în Parcul Cişmigiu cea de-a V-a ediţie a evenimentului cultural „Tradiţii şi Flori de Sărbători“. Evenimentul reuneşte meşteri populari şi artişti din diferite zone ale ţării, care au ajuns în Capitală pentru a le arăta bucureştenilor o parte din tradiţiile şi obiceiurile de Florii şi de Paşte. Totodată, în Parcul Cişmigiu din Capitală  vor fi organizate spectacole de teatru, muzică de promenadă, ateliere de creaţie, dar şi zone în care se vor servi produse tradiţionale româneşti. Accesul vizitatorilor este gratuit.

image

La realizarea acestui text au participat: Simona Suciu, Daniel Guţă, Cristina Răduţă, Dana Mihai.

CITIŢI ŞI:

Românii bat tradiţiile cu superstiţiile, de Paşte

Paştele la mănăstire. Lista locurilor unde putem să ne petrecem Învierea mai aproape de Dumnezeu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite