Virozele respiratorii au umplut spitalele de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, sute de copii, adulţi şi mai ales persoane trecute de 60 de ani ajung la urgenţe cu febră, dureri de cap, ameţeli şi probleme digestive. Dacă cei mai mulţi sunt diagnosticaţi cu viroză respiratorie, sunt şi cazuri în care internarea în spital devine obligatorie.

În ultimele două săptămâni, paturile din spitalele de infecţioase au fost ocupate până la refuz, susţin medicii, care atrag atenţia că ne aflăm în vârful epidemiei de gripă, cel puţin până la finalul lunii februarie.

„În general, în România este un boom în luna februarie din punct de vedere al virozelor respiratorii. Activitatea virusurilor este în creştere, deja au fost trei cazuri de deces până în prezent şi ar putea apărea şi altele. Asta ne arată că gripa ucide, nu trebuie tratată ca o simplă răceală”, a declarat doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România.

Tulpinile gripale sunt virulente

În ciuda previziunilor făcute de experţi în octombrie 2014, când anunţau că sezonul gripal va fi unul uşor, medicii pediatri spun că tot mai mulţi copii ajung la urgenţe cu viroze respiratorii, otite şi chiar pneumonii. Spitalul de Copii Gomoiu din Capitală este plin cu micuţi cu vârste cuprinse între trei şi opt ani.

„Vedem zilnic foarte mulţi copii cu viroze respiratorii, unii fac şi complicaţii, cum sunt otitele. Iar otita virală este foarte păcătoasă. Ideea este că după tratament, cei mici mai rămân cu o tuse restantă timp de două, trei săptămâni. Din ce am remarcat, sunt nişte tulpini gripale virulente, dar încercăm să administrăm antibiotic cât se poate de rar”, a declarat medicul Diana Ionescu, şeful secţiei ORL de la Spitalul Gomoiu.

Bucureşti, Constanţa şi Iaşi, focare de infecţie

Nu doar Bucureştiul este focar local de viroze respiratorii, ci şi judeţele Constanţa şi Iaşi. Potrivit ultimelor raportări ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 2 - 8 februarie doar în Capitală au fost confirmate 74 de cazuri de gripă. Şi activitatea pneumologilor este una intensă în această perioadă, subliniază profesorul Florin Mihălţan, şeful secţiei Pneumologie din cadrul Institutului „Marius Nasta”.

„Am diagnosticat în ultima săptămână mai multe pneumonii şi bronşite. Am internat mulţi pacienţi cronici, trecuţi de 60 de ani. Totuşi, din punctul meu de vedere, ne încadrăm în normalul acestei perioade din an”, explică specialistul.

Virozele netratate duc la pneumonii

Alte focare de infecţii respiratorii sunt Constanţa şi Iaşi. Suceava s-a clasat pe locul patru în clasamentul întocmit de autorităţi, aici înregistrându-se şi cel de-al treilea deces cauzat de gripă în sezonul 2014/2015. Victimă a fost un tânăr de 23 de ani, care suferea de o patologie preexistentă.

„Apar complicaţii la multe din cazuri, dar cei mai afectaţi sunt copiii, bătrânii şi persoanele cu probleme de imunitate. În 15% din cazuri, virozele netratate corespunzător devin pneumonii. Pacienţii ajung pe secţiile de urgenţă, tuşesc cât timp stau în sala de aşteptare şi îi îmbolnăvesc şi pe ceilalţi. E un deficit de reguli de igienă. Iar în colectivităţi, situaţia este şi mai gravă”, conchide medicul Tudor Ciuhodaru, medic şef al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi.

Absenteism în şcoli din cauza virozelor

Deşi elevii ar fi trebuit să revină în bănci de o săptămână, medicii şcolari au remarcat că o mare parte din elevi sunt bolnavi. Prin urmare, sunt foarte mulţi absenţi la clasă, spune doctorul Kristina Moldovan, preşedintele Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri.

„Anul acesta viroza care circulă s-a prezentat cu fenomene digestive, greţuri şi vărsături. Fenomenele asociate nu au fost doar repiratorii. Am observat şi că tusea mai ţine încă două săptămâni de la încheierea tratamentului, iar vindecarea este mai lentă”, a declarat medicul şcolar.

O problemă, subliniază specialista, e faptul că puţini elevi au fost vaccinaţi antigripal. Acelaşi lucru îl susţine şi medicul de familie Daniela Ştefănescu, membru în Comitetul Naţional de Vaccinare.

Medic: „Există un curent antivaccinare în rândul părinţilor”

„Există un curent antivaccinare, sunt părinţi care refuză nu doar să vaccineze antigripal copilul, ci refuză să îi administreze vaccinurile din schema naţională de imunizări. Probabil că rata de refuz a crescut şi pe seama inconsecvenţei autorităţilor, care ba spun că vaccinul e bun, ba spun că nu e bun”, a precizat medicul de familie.

La rândul său, medicul Diana Ionescu atrage atenţia asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii nevaccinaţi. „Este un nou val, vorbim de părinţi care citesc fel de fel de informaţii pe site-uri neavizate sau care apleacă urechea la sfaturile date de unele persoane publice. Foarte puţini din copiii pe care i-am văzut în această perioadă au făcut vaccin antigripal, iar unii nu au fost vaccinaţi deloc, ceea ce nu este bine deloc”, a completat şefa secţiei ORL de la Spitalul Gomoiu.

Cum să ne ferim de gripă

Specialiştii susţin că pentru a ne feri de gripă trebuie să ţinem cont de prevenţie. Astfel, este de preferat să evităm aglomeraţiile, pe cât posibil, spune medicul Tudor Ciuhodaru.

„Trebuie să ţinem seama de câteva reguli simple. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm frecvent pe mâini şi să consumăm legume şi fructe. În plus, este important să consumăm produse care să conţină vitamina C. Şi, dacă apar simptome cum sunt nasul înfundat, ameţeala sau durerile de cap, să consultăm medicul. Vaccinarea antigripală reprezintă cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei”, a explicat Ciuhodaru. Pentru a nu contacta virusul gripal mai este indicat să evităm să ne atingem ochii, nasul sau gura.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite