VIDEO Insula de gunoaie din Atlantic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păsările confundă gunoaiele toxice din Atlantic cu hrana
Păsările confundă gunoaiele toxice din Atlantic cu hrana

Cercetătorii au găsit în Atlantic o „pată“ de deşeuri plutitoare similară cu cea descoperită în Pacific în urmă cu 13 ani. Resturile de pungi, cutii şi sticle din plastic otrăvesc apele şi ucid mamiferele marine, peştii, albatroşii şi broaştele-ţestoase.

După „marea groapă de gunoi a Pacificului", deja studiată şi foarte bine cunoscută la ora actuală în rândul ecologiştilor, oamenii de ştiinţă au observat că şi Atlanticul este poluat cu sute de mii de reziduuri plutitoare din plastic, informează BBC.

Purtate de curenţi, deşeurile se acumulează într-o regiune din nordul Atlanticului. Problema resturilor din plastic care poluează oceanele a fost, în bună măsură, ignorată până acum, potrivit oceanologului american Kara Lavender, unul dintre coordonatorii cercetărilor desfăşurate pe parcursul a 20 de ani.

Specialiştii au studiat deşeurile plutitoare din Oceanul Atlantic cu ajutorul unor plase fine, colectând cantităţi enorme de bucăţi din plastic, majoritatea de mici dimensiuni - aproximativ un centimetru. În urma acestor acţiuni, cercetătorii au constatat că materiale plastice provin de la ambalaje folosite în industria bunurilor de larg consum.

„Peste 80% din deşeurile colectate au fost găsite între 22 şi 38 de grade latitudine nordică, de unde am concluzionat că există o zonă în nordul Atlanticului în care aceste resturi se acumulează constant", a mai spus Lavender. Densitatea maximă a deşeurilor din Atlantic este de circa 200.000 de bucăţi din plastic pe kilometru pătrat, ceea ce însemnă că suprafaţa insulei de gunoi este comparabilă cu cea a „marii gropi de deşeuri din Pacific". Ultimele cifre arată că aceasta din urmă a ajuns la fel de mare ca suprafaţă precum Franţa.

Cercetătorii avertizează că vieţuitoarele marine confundă deşeurile de la suprafaţa oceanului cu hrana, iar îngurgitarea plasticului are consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor.

„Marea groapă de gunoi din Pacific"

Insula artificială din PET-uri şi alte resturi din ambalaje, care plutesc deasupra Pacificului, cântăreşte în prezent circa 3,5 milioane de tone. „Marea groapă de gunoi din Oceanul Pacific" a fost descoperită în 1997. „Pata" acoperă o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a României. În ciuda dimensiunilor, „pata" nu este vizibilă în fotografiile realizate din satelit pentru că plasticul este fărâmiţat în particule foarte mici.

Până acum, niciun stat în apropierea căruia se „plimbă" nestingherită insula de plastic nu şi-a asumat vreo responsabilitate în acest sens. Şi asta pentru că o acţiune de curăţare a zonei ar costa enorm. Acuzele sunt îndreptate împotriva echipajelor navelor oceanice, care lasă în urma lor dâre de gunoaie, şi spre turiştii care aruncă saci ori cutii din plastic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite