Testări gratuite pentru depistarea hepatitei C
0Ministerul Sănătăţii a lansat un program naţional de screening pentru depistarea hepatitei C, în condiţiile în care numărul persoanelor infectate cu acest virus este în creştere. Testările se fac în corturi amplasate în centrele marilor oraşe.
Acţiune de amploare a Ministerului Sănătăţii, care îndeamnă populaţia să se testeze pentru depistarea hepatitei C, o maladie care face tot mai multe victime printre români. Campania a demarat luni când în Piaţa Universităţii a fost amplasat un cort, unde bucureştenii care au dorit, au fost testaţi pentru infecţia cu hepatita C.
Acţiunea se va repeta în perioada următoare, alte corturi urmând să fie amplasate în alte locaţii din Bucureşti dar şi în oraşele mari precum Iaşi şi Timişoara.
Deşi aveau 200 de teste pregătite, specialiştii bucureşteni, şase asistente şi un medic, au reuşit să aplice puţin peste jumătate din acestea. Asta deşi persoanele care acceptau să fie testate primeau rezultatul într-un interval de 15 minute. Din cele 110 persoane testate, una singură a fost depistată pozitiv, spune doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.
„Majoritatea celor care au acceptat să fie testaţi sunt persoane mai în vârstă. Puţini au fost tinerii care au dat curs invitaţiei noastre, iar cei care au venit la cort să îi testăm păreau a fi tineri fără ocupaţie. În orice caz, nu aş putea spune că populaţia este neinformată. Cei mai mulţi cunoşteau căile de transmitere ale hepatitei C”, a explicat pentru „Adevărul” doctorul Sorin Petrea.
Rezultate pe loc, în 15 minute
Concret, persoanele interesate au fost nevoite să completeze un chestionar, iar testate au fost doar cele aflate la risc, adică persoanele care au beneficiat de transfuzii de sânge înainte de 1990, care au suferit intervenţii chirurgicale majore, care şi-au făcut tatuaje sau piercing-uri în decursul anilor sau care au întreţinut raporturi sexuale neprotejate, dar şi cei care au avut icter. Rezultatele au fost oferite imediat după ce pacienţilor li s-a luat sânge din deget.
„În cazul în care o persoană este depistată pozitiv, ea este trimisă la medicul infecţionist sau la gastroenterolog, cu biletul pe care i l-am eliberat noi. Ulterior, dacă virusul este activ, pacientul este inclus în programul naţional şi este atent monitorizat. Ceea ce am făcut noi se numeşte screening. Asta nu înseamnă că 20 de milioane de români vor fi testaţi împotriva hepatitei C. Testarea în Bucureşti a fost realizată pe fonduri norvegiene”, a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.
300.000 de români infectaţi
În baza programului naţional de screening, ale cărui costuri se ridică la 1,3 milioane de euro, câte nouă medici de familie din fiecare judeţ, din mediul rural şi urban, vor avea posibilitatea să identifice care sunt pacienţii cu risc şi să le propună testarea, până la sfârşitul anului 2015.
Alarmat de faptul că aproape 300.000 de români suferă de hepatită C, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că testarea ar putea fi introdusă în pachetul de bază, începând de anul viitor.
Testarea, în pachetul de bază
„Este o propunere pe care eu o îmbrăţişez şi urmează a demara discuţiile cu Casa Naţională de Asigurări. Am anunţat-o, pentru că este esenţial ca acest lucru să se întâmple din 2015. Cred că această etapă de testare este unul dintre paşii importanţi şi devine, practic, un program-pilot al Ministerului Sănătăţii”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
În prezent, 35.000 de pacienţi au fost înscrişi în Registrul Naţional al Bolilor Infecţioase. Dintre aceştia, 1.932 au fost depistaţi pozitiv, rata de pozitivitate fiind de 5,48%, potrivit profesorului Adrian Streinu-Cercel, şeful Institutului „Matei Balş”, care a adăugat că persoanele afectate de această boală au între 40 şi 69 de ani.
Hepatita C, numită şi „ucigaşul tăcut al secolului XX”, este o boală infecţioasă care, nepistată la timp, poate duce la cancer al ficatului.
Hepatita C face ravagii printre deţinuţi
La nivelul penitenciarelor însă autorităţile nu fac încă testări voluntare, asta deşi infecţia cu hepatită C în rândul deţinuţilor a atins cote alarmante în ultimii doi ani. Pericolul cel mai mare îl prezintă deţinuţii-narcomani, care îşi injectează stupefiantele cu aceeaşi seringă. Concret, 90% din consumatorii de droguri aflaţi în penitenciare suferă de hepatita C, în timp ce în doar doi ani, infecţia cu HIV a crescut de 12 ori în rândul acestora.
Potrivit unor estimări, numai în Bucureşti există 1.000 de consumatori de droguri infectaţi cu hepatită C sau B ori HIV care nu sunt depistaţi la ora actuală „În cazul deţinuţilor, testările voluntare ar trebui coordonate de Ministerul Jusitiţiei, prin aparatul propriu”, a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.