STUDIU Puţini tineri muncesc în domeniul în care au studiat, şapte din zece vor să aibă propria afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii consideră că salariile de început ar trebui să se situeze între 1.000 şi 1.500 de lei
Tinerii consideră că salariile de început ar trebui să se situeze între 1.000 şi 1.500 de lei

Peste jumătate din tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă susţin că salariul pentru o poziţie „entry level” ar trebui să se situeze între 1.000 şi 1.500 de lei pe lună, în timp ce nouă din zece proaspăt absolvenţi nu reuşesc să obţină un loc de muncă, asta din cauza angajatorilor care solicită experienţă în câmpul muncii.

Prin urmare, tinerii sunt tot mai atraşi de ideea de a-şi deschide propria afacere, relevă studiul „Tinerii şi locul de muncă”, derulat în perioada 24 - 29 aprilie 2015.

Potrivit studiului, patru din zece tineri consideră că piaţa muncii nu prezintă suficiente oferte corelate cu pregătirea lor. De altfel, mai puţin de jumătate din cei peste 2.200 de respondenţi sunt de părere că vor avea un parcus profesional satisfăcător în următorii cinci ani. Prin urmare, ideea de a-şi deschide propria afacere le surâde tinerilor, iar 22,63% se declară încă nesiguri de abilităţile antreprenoriale, fiind nehotărâţi în acest sens, în timp ce doar şapte% dintre aceştia nu doresc sau nu au în plan deschiderea propriei afaceri.

Tinerii, dispuşi să lucreze în străinătate

Mai bine de jumătate dintre tinerii care îşi caută de muncă în România ar fi dispuşi să lucreze în afara ţării, în timp ce alţi 26,74% nu s-au decis în această privinţă şi doar 18,04% dintre cei intervievaţi nu ar pleca să lucreze în străinătate. În schimb, opt din zece respondenţi ar alege un post în străinătate pentru un salariu mai mare, arată un comunicat de presă.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (54,43%) spun că îşi doresc condiţii de muncă mai bune, în timp ce trei din zece ar alege un loc de muncă în afara ţării pentru şansele de afirmare şi oportunitatea de a vedea şi alte culturi. Cei mai mulţi respondenţi, 72,63% dintre cei care doresc să muncească în ţară, fac această alegere de dragul familiei şi a prietenilor. De asemenea, 36,08% consideră că un post în România le-ar oferi oportunitatea de a face o schimbare în ţară.

Tinerii preferă locurile de muncă cu normă întreagă

Studiul a mai arătat că aproape şapte din zece respondenţi preferă locurile de muncă cu normă întreagă, în timp ce aproape doi din zece aleg un loc de muncă cu normă parţială. Aproape o treime dintre participanţii la studiu consideră că un sistem educaţional performant şi adaptat pieţei de muncă facilitează găsirea unui loc de muncă, însă, din experienţa a jumătate dintre respondenţi, durata medie de căutare a unui loc de muncă este între o lună şi patru luni.

Pe de altă parte, angajatorii îşi doresc candidaţi care s-au ocupat de cariera lor chiar şi în timpul studiilor, asta neînsemnând neapărat un loc de muncă anterior, ci participarea la cât mai multe stagii de pregătire, internship-uri sau orice fel de activităţi practice.

Despre programul „Garanţia pentru Tineret”

Obiectivul principal al programului „Garanţia pentru Tineret” este reducerea şomajului în rândul tinerilor care au vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani, prin facilitarea obţinerii de locuri de muncă de calitate.

Practic, se urmăreşte ca tinerii cu vârsta mai mică de 25 ani, care îşi pierd locul de muncă sau care nu găsesc unul după terminarea studiilor, să primească o ofertă de bună calitate, fie de angajare, fie de continuare a educaţiei sau de intrare în ucenicie, ori de efectuare a unui stagiu. Oferta va fi primită în decurs de patru luni de la înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite