STUDIU: Cel puţin 5% din tinerii de astăzi sunt dependenţi de reţelele sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Rezultatele preliminare ale unui studiu despre deprinderile pe care le au tinerii vizavi de social media, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam, arată că în jur de 5% din adolescenţi pot fi numiţi pe drept, dependenţi de reţelele sociale.

Persoanele dependente de social media tind să mintă în legătură cu timpul pe care îl petrec pe reţelele de socializare, folosind aceste site-uri drept o modalitate de a fugi de realitate, potrivit revistei de cercetare Horizon a Comisiei Eurpene. De asemenea, ei îşi pierd în timp interesul de a se mai întâlni faţă în faţă cu prietenii şi sunt deseori iritaţi şi antisociali, potrivit cercetării.

Sociologii au început să aibă din ce în ce mai mult interes în fenomenul social media, având în vedere amploarea sa şi modul în care schimbă relaţiile interumane. Profesorul Patti Valkenburg de la Universitatea din Amsterdam analizează date legate de utilizarea obsesivă a reţelelor de socializare, bazându-se pe datele pe care comunitatea ştiinţifică le are deja cu privire la sindromul dependenţei de jocuri video.

Cele nouă simptome pe care cercetătorii le-au descoperit în aceste cazuri sunt:

1) Petrecerea unei durate semnificative de timp gândindu-se la ce se petrece pe reţelele de socializare
2) Nevoia de a petrece şi mai mult timp socalizând pe net pentru a simţi efectele aşteptate
3) Sentimente de nelinişte, furie, frustrare, anxietate sau tristeţe atunci când nu pot utiliza social media
4) Tentative nereuşite de a opri, controla sau reduce utilizarea social media
5) Utilizarea reţelelor de socializare pentru a ameliora stările negative de spirit
6) Continuarea utilizarii, în ciuda consecinţelor negative observate
7) Minţirea celorlalti în privina duratei de timp petrecute online
8) Diminuarea activităţilor recreative
9) Pierderea unor oportunităţi importante de a relaţiona cu oamenii în lumea reală

Aceste criterii sunt folosite de psihoterapeuţii americani pentru a stabilidacă o persoană este sau nu dependentă de gaming. Olanda a fost una dintre primele ţări europene care a beneficiat de internet, motiv pentru care, spune Valkenburg, este posibil ca olandezii să fie un pic mai avansaţi în ceea ce priveşte dezvoltarea acestor comportamente.

Momentan atât fenomenul cât şi studiul acestuia este abia la început, însă Valkenburg spune că până acum, cercetările arată că fetele sunt mai suscepibile la dependenţa de social media decât băieţii. De asemenea, ea mai spune că dezvoltarea dependenţei are loc adesea pe un fond sentimental negativ, depresiv, fiind vorba în general de persoane care suferă de singurătate. "Ştim că adolescenţii singuratici sunt în risc mai mare de a ajunge să utilizeze social media şi gaming în mod obsesiv, dar folosirea obsesivă a acestora va genera şi mai multă singurătate", a explicat Valkenburg.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite