STUDIU „Burta de bere” este un mit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că băută moderat, berea are beneficii asupra sănătăţii şi nu influenţează în vreun fel circumferinţa abdominală, aşa cum se credea până acum.

Consumul moderat de bere nu influenţează indicele de masă corporală, circumferinţa abdmonială sau raportul talie-şold. Aşa arată cel mai recent studiu derulat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, potrivit căruia în România se consumă 80 de litri de bere pe cap de locuitor, comparabil cu media europeană.

De departe, marii consumatori sunt bărbaţii, care preferă berea blondă cu 4,5% alcool în compoziţie. Suprinzător, spun cercetătorii, este faptul că tot bărbaţii sunt cei care beau mai multă bere fără alcool şi bere cu fructe, segmente în creştere pe piaţa românească în ultimii doi ani.

Concret, rezultatele cercetării în care au fost implicaţi peste 1.500 de români cu vârste cuprinse între 18 şi 91 de ani arată că berea a fost acuzată pe nedrept că ar fi cauza apariţiei burţii de bere. „La nivel european, cercetătorii s-au implicat în repetate rânduri în studierea legăturii dintre consumul moderat de bere şi greutatea corporală. Astfel, s-a stabilit că, din contră, au existat cazuri în care s-a constatat scăderea indicelui de masă corporală, mai ales în cazul femeilor”, a declarat doctorul Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Ce înseamnă consumul moderat de bere

Potrivit acesteia, un consum moderat de bere înseamnă 330 de mililitri pentru femei pe zi şi 660 de mililitri pe zi pentru bărbaţi. Problema, subliniază specialistul, e faptul că, spre deosebire de ceilalţi europeni, românii nu consumă exclusiv bere, ci combină berea cu vin sau cu tării.

„Noi nu avem consumatori exclusivi de bere, cum e în Cehia spre exemplu, unde 80% din populaţie bea zilnic bere. În plus, deşi segmentele de bere fără alcool şi bere cu fructe sunt în creştere nu se consumă suficient din aceste produse. Berea fără alcool este o băutură perfect naturală şi sănătoasă, care nu are niciun efect nociv asupra ficatului. Totuşi, consumată exagerat, berea ar trebui să îngraşe. Oricum, cert e că ideea de burtă de la bere este ceva în plan psihologic”, a completat medicul Corina Zugravu, coordonatorul studiului.

Doctorul a subliniat că nu există o deosebire în ceea ce priveşte consumul de bere pe categorii de vârstă şi că nu poate creiona o hartă a zonelor în care se consumă cea mai mare cantitate din acest produs. „Consumul este relativ omogen”, a explicat Corina Zugravu.

Aduce un aport de vitamine

La rândul său, medicul Alin Popescu a declarat că pe lângă apă, berea aduce un aport semnificativ de antioxidanţi şi vitamine, produsul fiind realizat din malţ, hamei, apă şi drojdie. În ceea ce priveşte berea cu diferite arome de fructe, doctorul a explicat că aditivii alimentari folosiţi de producători sunt verificaţi la nivel european. Astfel, ei nu pun în pericol sănătatea consumatorilor.

„Berile cu arome de fructe au, în general, un conţinut mai mic de alcool, deci ele pot fi băute şi de grupe de consumatori care nu intră în categoria tradiţională. Este important să studiem eticheta şi să ne uităm la conţinutul de alcool şi să nu asociem berea cu arome cu berea fără alcool. Este greşit”, a conchis Alin Popescu.

Cele patru beneficii ale consumului de bere

Medicul Corina Zugravu susţine că un consum moderat de bere are numeroase beneficii asupra sănătăţii. Ba mai mult, băutura poate preveni anumite patologii cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau maladia Parkinson.

Spre exemplu, un consum moderat de bere, combinat cu o dietă bazată pe alimente precum peştele, fructele, legumele şi uleiul de masline, poate avea un rol pozitiv în combaterea diabetului de tip II. Acest efect este datorat în principal vitaminelor, acidului folic, fierului şi calciului care se regăsesc în bere, subliniază Corina Zugravu.

Berea, în cantităţi moderate, poate contribui la o incidenţă mai mică a infarcturilor sau a altor afecţiuni ale inimii. În cazurile persoanelor care au consumat moderat bere au fost identificate modificări pozitive ale nivelul compoziţiei chimice a sângelui, modificări asociate cu un risc scăzut de apariţie a bolilor cardiace.

Introducerea unui consum moderat de bere în dietă poate scădea riscul de apariţie a pietrelor la rinichi, cu până la 40%. „Performanţa obţinută de bere nu a fost egalată de nicio altă băutură, fie ea alcoolică sau nonalcoolică, incluzând laptele, sucurile de fructe şi ceaiul”, subliniază Corina Zugravu.

Maladia Parkinson, prevenită prin consumul de bere

În ceea ce priveşte boala Parkinson,  riscul de apariţie al acesteia poate fi diminuat printr-un consum regulat, dar moderat. Potrivit medicului, o posibilă explicație a rolului pe care berea îl poate avea în prevenirea apariției bolii Parkinson ține de ingredientele sale naturale.

„Boala Parkinson este o boală neurologică progresivă, care implică diminuarea numărului de neuroni, iar berea conține o cantitate mare de purină, care poate lucra sinergic cu etanolul pentru a mări nivelul de acid uric rezultat din metabolism”, a mai spus Zugravu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite