Zece spitale controlate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost găsite cu nereguli şi vor primi mai puţini bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controale în spitale începând cu luna martie FOTO Adevărul
Controale în spitale începând cu luna martie FOTO Adevărul

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Cristian Buşoi, a făcut publice rezultatele controalelor inopinate derulate de noua direcţie anti-fraudă din instituţie. Controalele inopinate s-au derulat pe parcursul lunii decembrie în mai multe spitale mari din ţară.

UPDATE Directorul CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi că „la opt din cele zece spitale în care s-au făcut controale au fost găsite nereguli şi am decis reţinerea unui procent de 1 % din valoarea de contract”. Spitalele sancţionate sunt SJU Bacău, SJU Constanţa, SJU Craiova, SJU Târgu Mureş, SJU Ploieşti, SJU Vâlcea, SJU Sibiu şi Institutul Oncologic Bucureşti. Acestea nu au scăpat pe viitor de controale dispuse de Casele Judeţene de Asigurări, care au formulat deja o serie de recomandari unităţilor sanitare luate în vizor.

Neregulile depistate de reprezentanţii direcţiei antifraudă au fost numeroase. „Unele spitale nu aveau foi de spitalizare de zi completate sau au raportat spre decontare servicii de zi care nu erau justificate pentru a-şi face cazuistica. De asemenea, au existat neconcordanţe între foaia clinică şi cea de observaţie. Cel mai grav, din punctul meu de vedere, e faptul că în foarte multe situaţii nu a fost asigurată medicaţia, iar pacienţii au cumpărat din banii lor medicamentele”, a explicat medicul Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, din cele zece spitale luate la puricat, cele mai multe nereguli par să fie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău. „Nereguli minore au fost găsite la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi”, a precizat şeful CNAS care a adăugat că 1.500.000 de lei (procentele de 1% reţinute de la spitale) se întorc la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) şi vor fi ulterior distribuiţi către alte unităţi sanitare. 

„1% este suma minimă pe care o poţi reţine de la un spital”, a punctat Buşoi.

Producţia de carduri de sănătate ar putea fi gata în august

De asemenea, Buşoi a precizat că  „până în prezent au fost personalizate 5.399.000 de carduri de sănătate”. „Vrem ca până la sfârşitul lunii august să terminăm producţia de carduri, în octombrie să fie funcţional”, a punctat Buşoi. Potrivit acestuia, din martie va fi testat dosarul electronic al pacientului, timp de o lună.

Preşedintele CNAS le-a mai transmis reprezentanţilor unităţilor sanitare că au obligaţia să elibereze pacientului, la externare, documentul de cheltuieli şi le-a sugerat bolnavilor să solicite acest act.

"Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă a CNAS a efectuat mai multe controale inopinate la 10 spitale din ţară. În multe situaţii, am constatat că nu există, la foile de observaţie, decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare", a spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a subliniat că există un ordin al ministrului Sănătăţii, respectiv Ordinul nr. 1100/2005, care prevede introducerea decontului de cheltuieli ce se eliberează pacientului pentru serviciile primite.

În acest context, Cristian Buşoi recomandă tuturor pacienţilor să solicite decontul de cheltuieli atunci când unitatea sanitară "a uitat să le elibereze, din proprie iniţiativă, acest document legal".

Noi formulare de reţetă din februarie

În ceea ce priveşte noile reţete care sunt folosite începând cu 1 februarie de către toţi medicii prescriptori vor cuprinde unele date de contact ale doctorilor care au prescris tratamentul. Contactele pot fi un număr de telefon de la unitatea medicală sau de la cabinet sau o adresă de mail. Nu este obligatoriu ca reţeta să cuprindă şi numărul de telefon personal al medicului, a precizat Buşoi.

Noul tip de reţetă prevede şi posibilitatea de a prescrie tratamentul pe baza denumirii comerciale, caz în care se va completa şi justificarea medicală, iar medicul trebuie să susţină de ce pacientul are nevoie de acel medicament în cazul în care pe piaţă există mai multe medicamente cu aceeaşi substanţă activă.

Spitalele, controlate şi de DSP-uri începând din martie

Începând cu 17 decembrie, Direcţia Generală Monitorizare, Control şi Antifraudă din CNAS a dispus controale inopinate la nivelul spitalelor din nouă judeţe şi Municipiul Bucureşti (DGMCA).     

Concret, acţiunea de control a direcţiei a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Judeţean de Urgenta Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Institutul Oncologic "Prof.dr.Al.Trestioreanu" Bucureşti.

„Nu avem încă date finale dar sunt foarte multe lucruri care ne îngrijorează. S-a constatat între altele până în acest moment că nu s-au respectat criteriile de internare raportate în SIUI, cazuri de spitalizare de o zi au fost regăsite în spitalizarea continuă, foi de observaţie necompletate ceea ce ridică un mare semn de întrebare, internări fără dovadă de asigurat, cazuri sporadice de pacienţi internaţi de trei-patru luni, sunt spitale care au valori la medicamente reprezentând un procent de 3-3,5-4%, lucru inacceptabil. În prima săptămână din ianuarie vom avea rezultatele finale ale controlului”, a explicat în luna decembrie Cristian Buşoi, şeful CNAS.

Potrivit acestuia, va trebui să se impună sancţiuni cu până la 4-5% din valoarea de contract pentru nereguli.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat controale tematice care se vor desfăşura în toate spitalele publice din România în perioada 01.03.2014 – 31.05.2014 cu scopul ducerii la îndeplinire a obiectivelor şi acţiunilor din cadrul programelor privind efectuarea curăţeniei, dezinfecţiei, dezinsecţiei şi deratizării în spitale, precum şi pentru asigurarea, în cantităţi suficiente, a materialelor şi produselor destinate acestor activităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite