SMURD are un elicopter nou, care costă peste cinci milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă: A fost solicitat elicopterul SMURD
Foto arhivă: A fost solicitat elicopterul SMURD

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) va avea un nou elicopter.

„Sistemul de salvare aeriană SMURD va beneficia de un nou elicopter de tip EC135, pentru intervenţiile aeriene de urgenţă. Acesta va fi direcţionat către baza Iaşi. Astăzi, vom livra un alt elicopter la Iaşi, reuşind astfel să înlocuim elicopterul pe care MAI l-a asigurat până în prezent în această zonă", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că, elicopterul care urmează a fi livrat în luna septembrie, va fi alocat Bazei aeriene de Salvare de la Craiova sau celei din Constanţa, urmând a se lua o decizie finală până la livrarea acestuia. În acest fel, până la finalul acestui an, vor fi operationale 5 baze aeriene de salvare la Bucureşti, Tg. Mureş, Arad, Iaşi, Craiova/Constanţa.

Bani de la bugetul de stat

Costul unui elicopter EC135 a fost de aproximativ 5.300.000 Euro, fondurile fiind asigurate din bugetul de stat.

Din fondurile colectate prin taxa pe viciu şi din bugetul de stat, din anul 2007 şi până în prezent, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1920 de ambulanţe, un număr de 230 dintre acestea urmând a fi livrate până la sfârşitul anului acesta.

Toate maşinile de intervenţie au fost repartizate serviciilor de ambulanţă şi cele SMURD de la nivel naţional.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord -cadru pe 4 ani pentru achiziţia de ambulanţe care va permite înlocuirea, treptată, a ambulanţelor uzate, cu peste 300 000-400 000 km parcuşi, ce urmează a fi casate.

Elicopterul destinat intervenţiilor din zona Moldovei urmează să intre în activitate în aproximativ 3-4 săptămâni, după finalizarea pregătirii si a orelor de anduranţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite