Rezidenţiat cu scandal fără precedent în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezidenţiat cu scandal în 2017 FOTO Adevărul
Rezidenţiat cu scandal în 2017 FOTO Adevărul

Viitorii medici rezidenţi acuză autorităţile de lipsă de transparenţă în organizarea concursului de rezidenţiat în Capitală după ce o eroare tehnică a făcut ca lucrările lor să fie reevaluate de două ori.

Rezidenţiat cu cântec în acest an. Viitorii medici se plâng că organizarea din acest an a examenului a fost un fiasco, lucrările fiind corectate de două ori, după ce prima corectură a fost făcută după o grilă incompletă. A doua corectură nu a fost făcută în prezenţa candidaţilor, aşa cum prevede metodologia şi acuză Ministerul Sănătăţii de lipsă de transparenţă. 

Cu toate acestea, doar 100 din cei 1.880 de candidaţi care au dat concursul naţional de rezidenţiat în Bucureşti au depus contestaţie pentru că se simt nedreptătiţi. Se pare că probleme tehnice au întâmpinat doar cei care au dat examenul în Capitală, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, care va porni o anchetă internă în următoarele zile. 

„Din păcate, am fost martorul unei organizări defectuase. Da, au dat-o în bară rău de tot. Abaterea de la metodologia concursului poate duce la anularea şi repetarea acestuia”, a scris pe pagina sa de Facebook un tânăr care a dat examenul în Capitală. Alţii intenţionează să înainteze petiţii prin care să solicite demisia celor responsabili de haosul de la examen. 

„Ani la rând, examenul a fost afectat de astfel de probleme. Dacă în metodologie scrie clar că în cazul unor probleme tehnice de corectare, grilele sunt recorectate numai în prezenţa candidatului, e un viciu de procedură foarte grav, care lasă loc de foarte multe interpretări”, a scris un alt absolvent de medicină pe grupul de Facebook.

Medici: „Arată haosul din Sănătate”

Nemulţumirea candidaţilor este jusitificată, spune medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Problema, arată acesta, e faptul că rezidenţiatul este cel mai important examen pentru un viitor medic, iar dacă o defecţiune tehnică îi poate afecta parcursul profesional, cei responsabili trebuie sancţionaţi. 

„Trebuie făcute probe, este esenţial să ai garanţia că sistemul tehnic va funcţiona. Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat acolo. Au organizat un examen care n-a ieşit bine şi este responsabilitatea lor să ia măsuri pentru a nu-i prejudicia pe aceşti tineri. E de înţeles că unii sunt inflamaţi, au avut licenţa, au muncit mult pentru rezidenţiat, care poate fi piatra de temelie în cariera lor şi ratează din cauza unor probleme tehnice”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Gheorghe Borcean, şeful Colegiului Medicilor din România (CMR). Şi medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, spune că organizarea rezidenţiatului arată, de fapt, haosul din sistemul de sănătate.

Nu vor fi făcute demiteri

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii spune că nu vor fi făcute demiteri în urma problemelor apărute în Capitală, unde tezele celor peste 2.500 de candidaţi, de la medicină, medicină dentară şi farmacie au fost corectate în cursul zilei de 19 noiembrie de două ori. „A fost o eroare tehnică ce a fost recunoscută, nu li s-a modificat poziţia în clasamentul naţional. Dacă există vreo suspiciune, procuratura se va autosesiza, aşa cum s-a întâmplat şi în alţi ani. Cert este că nu le-a lezat nimeni locul în clasamentul naţional candidaţilor”, a declarat şi Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

În schimb, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Capitală va demara o anchetă internă pentru a vedea ce s-a întâmplat. 

„Evident că este neplăcut că s-a întâmplat aşa ceva. Ideea că la un concurs de o asemenea amploare pot să mai apară astfel de situaţii nu este un lucru nou, dar vom chema experţi în zilele ce urmează pentru a vedea ce s-a întâmplat exact. Ne-am dat seama că sunt probleme în momentul în care am fost sesizaţi că punctajele sunt egale, de 400, 400 şi ceva de puncte, la mai mulţi candidaţi”, a arătat, pentru „Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucureşti. 

Doar cinci lucrări au avut note diferite 

După ce a informat Comisia centrală de rezidenţiat despre aceste probleme, aceasta a decis, în unanimitate, ca sacii cu lucrările celor care au fost prezenţi la examen, dar care nu au rămas până la final să fie recorectate după baremul corect, transmis din nou de la Târgu Mureş. „Nu s-a încălcat metodologia”, arată academicianul Ioanel Sinescu, făcând referire la faptul că recorectura nu s-a făcut în prezenţa candidaţilor, aşa cum ar trebui. 

„Ce acuză ei probabil că este real până la un punct. Dar tocmai din acest motiv avem comisie locală şi comisie centrală, dacă apare ceva să ştie să rezvole situaţia. Iar situaţia a fost soluţionată de comisia centrală care a hotărât în întregimea ei să ceară grila princeps de la comisia care a elaborat subiectele şi baremul, aflată la Târgu Mureş. Şi în acel moment totul s-a corectat după grila corectă şi completă. Aveam, în acel moment, două tipuri de corecturi, unele incomplete, ale celor care părăsiseră examenul în primele ore şi unele corecte, ale celor care au rămas până la final”, a completat şeful UMF Bucureşti. 

Acesta a fost momentul în care „Comisia centrală a decis să deschidă sacii din acele săli şi lucrările respective să fie evaluate de două ori în aşa fel încât să nu mai existe nicio îndoială în ceea ce priveşte punctajul. Noi am făcut acest lucru şi am constatat că din cele 1.880 de teze care au fost la medicină, cinci au fost evaluate incorect, în sensul că aveau un punct în plus sau în minus faţă de nota iniţială”, a completat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite