DOCUMENT Şansă la viaţă. Românii ar putea fi trataţi cu 200 de medicamente noi din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lista de compensate ar putea intra în vigoare abia din 2014 FOTO Adevărul
Lista de compensate ar putea intra în vigoare abia din 2014 FOTO Adevărul

Românii care suferă de diferite afecţiuni şi primesc medicaţie prin intermediul programelor naţionale ar putea beneficia de tratamente noi începând cu 2012, când urmează să fie actualizată lista de compensate. Mai exact, producătorii de medicamente au depus 167 de dosare pentru aprobare la sediul Ministerului Sănătăţii.

Aşadar, potrivit unui raport publicat de instituţie, 141 de dosare au fost depuse pentru introducerea unor tratamente noi, care ar putea salva pacienţii. În acelaşi timp, 26 de dosare se referă la o nouă indicaţie terapeutică a medicamentelor care se utilizează în prezent pentru tratarea diverselor afecţiuni.

„Au existat mai multe termene legate de acest document (lista de medicamente compensate şi gratuite - n.r.), dar de fiecare dată a existat şi menţiunea că aşteptăm avizul comisiilor de specialitate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Din totalul medicamentelor pentru care au fost depuse dosare, 17% sunt pentru cancer, 10% - pentru diabet, 8% - pentru hipertensiune arterială, 5% - pentru anemii, 4% - pentru leucemii, 2% - pentru boli psihice, iar restul vizează alte suferinţe.

1.200 de pacienţi, pe lista de aşteptare pentru un tratament oncologic

De altfel, pe lista de aşteptare pentru un tratament sunt nu mai puţin de 1.200 de pacienţi.

„Sunt 5.200 de bolnavi cu cancer care primesc tratamente scumpe aprobate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, 1.200 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare pentru a obţine un tratament scump. Pentru desfiinţarea listelor de aşteptare am avea nevoie de 15 milioane de lei”, a explicat Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Statele membre ale UE beneficiază de această medicaţie de la stat de peste şase ani. În România, însă, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de 5 ani, cea mai lungă perioadă din Uniunea Europeană.

Medicamente Propuse Spre Rabursare

Lista DCIuri Propuse Rambursare 2013

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite