România, „Raiul rablelor”: 50% din maşini au peste 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate dintre maşinile din România sunt mai vechi de 16 ani
Jumătate dintre maşinile din România sunt mai vechi de 16 ani

Jumătate dintre maşinile din România sunt mai vechi de 16 ani. Cel puţin, asta arată un studiu al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme⁣.

Doar 20% din maşinile existente în prezent pe drumurile din România sunt mai noi de 10 ani, iar asta înseamnă riscuri pentru şoferi, dar şi costuri mai mari de întreţinere a autoturismelor, spun autorităţile, conform stirileprotv.ro

România are în acest moment un număr record de maşini: 8 milioane. Dintre aceste, jumătate au peste 16 ani, iar circa 30% au între 11 şi 15 ani. 

Numărul maşinilor vechi din parcul auto românesc este explicabil. În 2019, numărul autoturismelor a crescut cu 600.000, cam 7%. Doar 160.000 au fost noi, iar peste 440.000 au fost aduse la mâna a doua din Europa.

Ca să descurajeze importurile de maşini vechi, dar mai ales ca să reducă poluarea mai multe ministere şi instituţii din subordinea Guvernului au întocmit un plan Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice.

Până în 2030, se intenţionează să interzică înmatriculările de maşini poluante, de la non euro până la euro 4. Vor fi permise doar maşinile euro 5, 6 sau hibride şi electrice. Pentru a intra în vigoare, planul ar urma să fie transformat într-un act normativ de către Guvern sau Parlament.

O altă măsură care va opri o parte din importurile de maşini vechi din Vest: la începutul lui 2021 vor fi interzise înmatriculările de maşini cu volan pe dreapta din Marea Britanie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite