România va pune bazele unui comitet naţional pentru limitarea rezistenţei microbiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Autorităţile din Sănătate doresc înfiinţarea unui comitet naţional pentru limitarea rezistenţei microbiene, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Între altele, se doreşte reducerea consumului de antibiotice, în contextul în care ţara noastră se numără printre ţările europene în care antibioticul este administrat la ordinea zilei pentru diverse probleme de sănătate. 

Concret, proiectul de act normativ arată că situaţia din România este severă din perspectiva consumului de antibiotice. Nu se cunosc dimensiunile rezistenţei microbiene la antibiotice. „Ceea ce ştim este extrem de îngrijorător şi au fost parcurşi prea puţini paşi către controlul rezistenţei microbiene”, arată documentul citat. 

Totodată, un motiv pentru emiterea actului normativ este şi faptul că Uniunea Europeană a obligat România să instituie un astfel de comitet încă din anul 2017. 

Potrivit proiectului de act normativ, din comitet vor face parte, printre alţii, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Mediului, Ministerului Muncii, Ministerului Educaţiei, dar şi reprezentanţi ai Institutului Cantacuzino. 

Statisticile arată că rezistenţa microbiană produce 25.000 de decese la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. În Statele Unite ale Americii, cel puţin două milioane de infecţii cu germeni produc 23.000 de decese, arată proiectul de act normativ.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite