România are 8 cazuri de infectare cu Omicron, iar numărătoarea continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul „Cantacuzino“ depistează varianta Omicron prin utilizarea tehnologiei secvenţierii de nouă generaţie FOTO: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“
Institutul „Cantacuzino“ depistează varianta Omicron prin utilizarea tehnologiei secvenţierii de nouă generaţie FOTO: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“

Autorităţile sanitare din România descoperă noi cazuri de infectări cu varianta Omicron a noului coronavirus, iar experţii din toată lumea descoperă că infecţiozitatea acestei variante de virus o depăşeşte cu mult pe cea a variantei Delta

Un nou caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat la un bărbat din Maramureş, cu istoric de călătorie în Nigeria, iar numărul total al infectărilor cu această tulpină a ajuns la 8, a comunicat, ieri, Ministerul Sănătăţii (MS).

„Un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani, din judeţul Maramureş, care are istoric de călătorie în Nigeria. Acesta se află în izolare, iar starea lui de sănătate este bună“, transmite MS. Bărbatul este vaccinat anti-COVID-19 cu schema completă. 

Anterior, alte 4 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate de autorităţile din România, în urma secvenţierilor efectuate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino“. Este vorba despre sportivul al cărui rezultat parţial indica o suspiciune de infectare cu tulpina Omicron şi de cei trei contacţi ai săi din lotul de rugby, pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistaţi pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2 în urma testelor RT-PCR. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 8 cazuri cu varianta „Omicron“ a virusului SARS-CoV-2.

De 4,2 ori mai transmisibilă

De altfel, varianta Omicron este de 4,2 ori mai transmisibilă în stadiul iniţial decât varianta Delta, potrivit unui studiu al unui om de ştiinţă japonez, care consiliază Ministerul Sănătăţii de la Tokyo. Hiroshi Nishiura, profesor de ştiinţe ale sănătăţii şi mediului la Universitatea Kyoto, specializat în modelarea matematică a bolilor infecţioase, a analizat datele genomului disponibile până pe 26 noiembrie în provincia Gauteng din Africa de Sud. „Varianta Omicron are o transmisibilitate mult mai mare şi are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin“, se arată în concluziile profesorului Nishiura, care au fost prezentate miercuri la o reuniune a comitetului consultativ al Ministerului Sănătăţii din Japonia.

La nivel global, există îngrijorări cu privire la faptul că tulpina Omicron ar putea afecta lumea mult mai mult decât a făcut-o tulpina Delta, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că ar putea exista „consecinţe grave“ ale răspândirii necontrolate a acesteia. Totuşi, o creştere a cazurilor în Africa de Sud, ca urmare a apariţiei variantei Omicron, nu a copleşit încă spitalele, ceea ce a condus la un oarecare optimism că poate provoca numai boli uşoare. Companiile Pfizer şi BioNTech au mai spus în această săptămână că o doză de rapel a vaccinului lor anti-COVID ar putea întări protecţia împotriva tulpinii.

Noua analiză a fost efectuată folosind aceeaşi metodă dintr-un studiu din iulie, publicat de jurnalul medical „Eurosurveillance“, despre cum se comporta varianta Delta înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Unde a fost descoperită, rata de vaccinare a fost mai mică de 30% şi mulţi oameni au fost probabil infectaţi în mod natural“, a spus Nishiura, adăugând că „trebuie să acordăm o atenţie deosebită tendinţelor viitoare pentru a vedea dacă acelaşi lucru se va întâmpla în ţările în care vaccinurile pe bază de ARN sunt într-un procent ridicat“.

Autorităţile, pregătite pentru vaccinarea copiilor

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă (foto), a afirmat că platforma de programare a fost optimizată pentru vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani, iar aceştia vor fi vaccinaţi în 214 centre. Deocamdată, nu este cunoscută data când vor sosi dozele necesare pentru vaccinarea acestora. „În privinţa pregătirii etapei de vaccinare adresată copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, pot să vă spun că platforma de programare a fost deja optimizată, Registrul Electronic Naţional de vaccinare, de asemenea, este optimizat, noi am elaborat procedurile de lucru şi instrucţiunile pentru că avem deja prospectul în limba română tradus şi disponibil pe site-ul agenţiei europene a medicamentului. Am făcut şi o centralizare a cabinetelor de vaccinare unde vor putea să se vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, şi anume, vorbim de 214 cabinete de vaccinare în centre organizate în unităţi sanitare sau în afara unităţilor sanitare, la care se adaugă posibilitatea de vaccinare în cabinetele de medicină de familie“, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a reamintit că este nevoie de acordul părinţilor pentru vaccinarea copiilor. „Readuc aminte că este obligatorie acordarea consimţământului informat de părinţi, respectiv de tutore legal, iar modalitatea de prezentare se va face fie cu programare în platformă, fie direct la centrul de vaccinare. Demararea procesului va începe atunci când vom avea doze disponibile“, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. Deocamdată, nu este cunoscută data la care vor sosi vaccinurile pentru vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani.

Scade numărul de cazuri noi de COVID-19

De sâmbătă până duminică, în România s-au înregistrat 716 cazuri noi de COVID-19 şi 60 de decese. În plus, 722 de bolnavi erau internaţi la ATI. Municipiul Bucureşti se afla, duminică, pe primul loc în topul negativ al judeţelor cu cele mai multe cazuri noi de infectări cu noul coronavirus. Judeţul Arad ocupa locul II, iar pe locul al III-lea se afla Timiş. Concret, în Bucureşti au fost raportate 170 de cazuri noi. În Arad au fost raportate 50 de infectări noi, iar în Timiş, 41. 

Pe de altă parte, Grupul de Comunicare Strategică a publicat noua listă cu localităţile cu incidenţă ridicată a noului coronavirus. În acest moment, Capitala are o rată de infectare în scădere, ajungând la o cotă de 0,98 la mie. Cu o rată de incidenţă de 4,10, Curtici este singurul oraş în care acest indice depăşeşte 3 la mia de locuitori. În acelaşi timp, conform autorităţilor, la nivel naţional mai există 72 de comune în care rata de infectare depăşeşte 3 la mia de locuitori. Cel mai mare astfel de indice, 17,02, se înregistrează în Ceru-Băcăinţi, judeţul Alba. 

România a intrat în zona verde

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea cu privire la lista de clasificare a ţărilor şi teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată, în vederea stabilirii măsurilor la care vor fi supuse  persoanele care sosesc în România din acestea. 

Astfel, mai nou, au intrat în zona roşie ţări ca Finlanda şi Liban. Apoi, în zona galbenă au intrat, din zona roşie, în urma scăderii incidenţei, Armenia, Maldive şi Singapore. În fine, în zona verde au intrat România, Chile şi Noua Caledonie.

În zona roşie se află acum ţări ca Belgia, Danemarca, Elveţia sau Norvegia, care au raportat rate mari de vaccinare. Însă, tocmai din acest motiv, în ciuda numărului mare de noi cazuri de COVID-19, aceste ţări raportează un număr extrem de mic de cazuri grave sau decese. Astfel, Belgia, de exemplu, a comunicat că, sâmbătă, s-au înregistrat 15.245 de noi infectări, dar numai 41 de decese. La fel, în Danemarca s-au raportat peste 5.000 de noi infectări şi numai 9 decese asociate COVID-19. 

Pe de altă parte, condiţiile de intrare în România au fost, recent, modificate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la doar câteva zile de la adoptarea lor. Astfel, CNSU a decis să reducă perioada de carantină pentru persoanele care vin din afara UE, care sunt vaccinate, dar nu prezintă test PCR. Acestea vor sta în carantină 10 zile, în loc de 14 zile. De asemenea, vor fi scutiţi de la carantină angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională care se întorc în România, dar şi cei care au fost la studii şi sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite