Proiectul Ele.C.Tra – feedback-ul sucevenilor asupra mobilităţii electrice
0SC Relians Corp SRL, partener în cadrul proiectul Ele.C.Tra – Electric City Transport finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ”Intelligent Energy Europe” (CIP-IEE 2012), a realizat un Studiu de piaţă cu titlul Obiceiuri privind Transportul în Suceava. Studiul a fost realizat în colaborare cu GfK România, lider pe piaţa de cercetare de piaţă din România.
SC Relians Corp SRL, partener în cadrul proiectul Ele.C.Tra – Electric City Transport finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului ”Intelligent Energy Europe” (CIP-IEE 2012), a realizat un Studiu de piaţă cu titlul Obiceiuri privind Transportul în Suceava. Studiul a fost realizat în colaborare cu GfK România, lider pe piaţa de cercetare de piaţă din România.
Obiectivul cercetării a fost realizarea unui studiu asupra mobilităţii cetăţenilor din Municipiul Suceava şi a nevoii acestora de mobilitate prin implicarea utilizatorilor de maşini, motociclete şi transport în comun pe parcursul unei zile lucrătoare.
Au fost realizate 470 de interviuri atât asupra rezidenţilor din municipiul Suceava, cât şi a turiştilor, principalele concluzii fiind:
- 80% din populaţia ţintă foloseşte transportul public datorită avantajului economic şi din lipsa unei maşini personale. În medie, transportul public este folosit de 4 ori pe săptămână;
- Principalul scop de deplasare al rezidenţilor este rutina zilnică (la serviciu, cumpărături, şcoala, în vizită);
- Traficul este principalul dezavantaj al transportului din Suceava (70% dintre respondenţi întâlnesc bolcaje în trafic, în special dimineaţa);
- Sucevenii consideră că vehiculele electrice ar aduce cele mai mari beneficii în domeniul protecţiei mediului (emisii reduse de CO2), iar lipsa taxei de poluare şi a taxelor locale pentru proprietari ar stimula populaţia să folosească un vehicul electric zilnic (60% dintre respondenţi);
- Pe lângă protectia mediului şi zgomotul redus, posesorii de maşină conştientizează mai bine beneficiile unui sistem electric şi acordă o atenţie sporită beneficiului privind preţul redus al combustibilului.
Proiectul Ele.C.Tra implică 11 parteneri din 8 ţări ale UE şi promovează o acţiune pilot în 3 oraşe (Genova, Florenţa şi Barcelona) în care utilizarea scuterelor este frecventă. Restul partenerilor întreprind acţiuni de promovare şi pregătire a comunităţilor pentru un viitor sistem de transport cu scutere electrice.
Scopul proiectului Ele.C.Tra este promovarea utilizării scuterelor electrice în zonele urbane, cu implicarea atât a cetăţenilor cât şi a turiştilor în utilizarea mijloacelor de transport ecologice pentru modernizarea transportului urban. Deşi, conform studiului realizat, rata de posesie a motocicletei/scuterului este foarte mică în municipiul Suceava (97% din respondenţi nu deţin aceste tipuri de vehicule), infrastructura de transport durabilă (verde) a înregistrat cel mai mare scor când s-au cerut sfaturi pentru o mobilitate sustenabilă.
Bunele practici ce rezultă din acţiunea pilot vor fi transferate în cel puţin 5 oraşe ale partenerilor (Murcia - Spania, Zagreb – Croaţia, Skopje – Macedonia, Valletta – Malta, Atena – Grecia, Lisabona – Portugalia, Suceava – România), cu scopul de a implica un număr cât mai mare de cetăţeni, la nivel european.
Pentru mai multe informaţii, site-ul oficial al proiectului este www.electraproject.eu!