PROIECT Ce sporuri vor primi cei care lucrează în condiţii speciale de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a propus aprobarea unui regulament care stabileşte, printre altele, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţiile speciale de muncă, dar şi criteriile după care acestea sunt acordate.

Potrivit notei de fundamentare, „drepturile salariale şi de natură salarială ce au la bază desfăşurarea de activităţi profesionale în orice alte condiţii decât cele prezumate a ocroti sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a angajaţilor se acordă cu titlu de compensare materială a riscurilor la care persoanele vizate se supun prin desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”. 

Proiectul de act normativ prevede cinci tipuri de condiţii speciale de muncă, pe care le detaliază succint. 

Astfel, condiţiile de muncă periculoase reprezintă totalitatea situaţiilor în care angajatul îşi desfăşoară activitatea în mediul de muncă, unde există factori cu grad de pericol ridicat, ce pot afecta sănătate şi integritatea fizică şi psihică. Potrivit proiectului, sporul pentru condiţii de de muncă periculoase este de 15% din salariul de bază.  

Ce sunt condiţiile de muncă vătămătoare 

Condiţiile de muncă vătămătoare presupun totalitatea situaţiilor în care angajatul îşi desfăşoară activitatea în mediul de muncă, unde funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă. Cei care lucrează în astfel de medii ar putea primi un spor de 10% din salariul de bază. 

Condiţiile deosebite de muncă reprezentate de izolare sunt definite în proiect ca fiind totalitatea situaţiilor în care angajatul îşi desfăşoară activitatea în localităţi amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate. Proiectul prevede un spor de 20% din salariul de bază pentru acest tip de condiţii. 

Condiţiile deosebit de periculoase sunt cele în care personalul îşi desfăşoară activitatea în condiţii de TBC, bruceloză, gripă aviară, etc, sporul fiind de 50% din salariul de bază.  Cel mai mare spor, de 75% din salariul de bază, îl vor primi cei care lucrează în condiţii grele de muncă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite