Profesorul Adrian Streinu-Cercel: „Nu a fost gripa mai agresivă, ci prea puţine persoane au fost vaccinate!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit lui Streinu-Cercel, prea puţini români s-au vaccinat FOTO Adevărul
Potrivit lui Streinu-Cercel, prea puţini români s-au vaccinat FOTO Adevărul

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală susţine că anul acesta virusul gripal nu a fost mai agresiv decât în alţi ani. Problema, a completat infecţionistul, e legată de faptul că prea puţine persoane s-au vaccinat.

„Nu au fost forme de gripă mai severe, ci mult prea puţine persoane vaccinate. De aceea, aş vrea să fac apel la vaccinare pentru a evita complicaţiile pe care le poate da gripa, unele putând cauza decesul”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax.

Acesta atrage, însă, atenţia, că refuzul vaccinării ne va duce în situaţia de a avea cât mai multe cazuri de gripă, multe foarte grave, cu afectare pulmonară severă. Astfel, a completat doctorul, deşi medicii au spus că gripa din acest sezon este severă, manifestările sunt specifice gripei la nevaccinaţi.

În plină epidemie de gripă, cei mai expuşi sunt bătrânii, bolnavii cronici, gravidele şi copiii, spun medicii de familie, care se plâng de campania de imunizare gratuită derulată de Ministerul Sănătăţii şi de dozele insuficiente pe care le-au avut la dispoziţie pentru a vaccina persoanele la risc.

„Sunt foarte multe viroze la cabinetele medicilor de familie şi nu vorbim doar de pacienţi cronici, ci inclusiv de copii care, dacă ajung în comunitate, răspândesc virusul. Faptul că un procent mic din populaţie s-a vaccinat este o mare problemă, practic favorizează circulaţia virusurilor antigripale în comunitate. Odată la câţiva ani apar forme severe de boală”, a explicat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

La rândul lui, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că autorităţile poartă vina pentru campania naţională de imunizare demarată prea târziu. „E greu să mai vaccinezi acum. Mai avem o lună şi jumătate de epidemie, nu e normal să faci vaccinul în plină gripă. Pe de altă parte, medicii de familie au primit câte zece doze fiecare şi au fost nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a le aduce la cabinet şi pentru a le administra strict pacienţilor la risc”, a explicat preşedintele ANPP.

Despre ineficienţa scăzută a serului vorbeşte şi doctorul Rodica Tănăsescu. Deşi el poate fi administrat chiar şi în această perioadă din an persoanelor care nu au contractat virusul antigripal, eficienţa lui este pusă la îndoială pe final de sezon. „Vaccinul este util şi acum, dar pentru a fi eficient trebuie făcut la timp, adică înainte de luna noiembrie. Ne aşteptăm la cazuri tot mai grave”, a explicat medicul de familie.

În perioada 19-25 ianuarie, 30 de cazuri noi de gripă au fost confirmate, 16 dintre acestea fiind cu virusul gripal A(H3), iar câte şapte cu A(H1), respectiv cu virusul B. Toate cele 30 cazuri confirmate în ultima săptămână au fost înregistrate la persoane nevaccinate antigripal.


STATISTICI Alte şase cazuri de gripă, la nivel naţional, peste 77.000 de infecţii respiratorii acute

Gripa a făcut prima victimă din acest an. Un bărbat de 44 de ani din judeţul Iaşi, care nu s-a vaccinat antigripal, a murit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite