Procesul Colectiv: Recuzarea judecătorilor a fost respinsă. Termenele pentru dezbaterile finale au fost stabilite pentru luna decembrie
0Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, să stabilească trei termene pentru dezbateri finale în procesul incendiului de la Colectiv, astfel: pe 17, 20 şi 21 decembrie, urmând ca apoi să dea un verdict final.
Pe 17 decembrie vor pune concluziile procurorii, apoi părţile civile. Pe 20 decembrie vor avea cuvântul părţile responsabile civilmente şi inculpaţii, urmat ca pe 21 decembrie parchetul va răspunde la apelurile celorlalţi, conform Libertatea.
Tot la termenul de miercuri, avocatul Daniel Iorga, reprezentantul a zeci de persoane care constituie părţi civile din dosar, a cerut recuzarea completului pe motiv că acesta nu a motivat decizia de schimbare parţială a încadrării juridice a faptelor. Cererea avocatului a fost respinsă.
Judecătorii Adina Dumitrache, Andrei Iugan şi Carmen Găină au decis, pe 3 noiembrie, că funcţionarii de la Primăria Sectorului 4 şi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu. Magistraţii au înlăturat din încadrarea juridică „consecinţele deosebit de grave” din abuzul în serviciu. Practic, prin această schimbare, inculpaţii sunt pasibili de pedepse mai uşoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi.
Curtea de Apel Bucureşti a început pe 18 septembrie judecarea apelului în dosarul ”Colectiv”, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.
Pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.