Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: „Trebuie refăcută legislaţia antitabac şi e nevoie de educaţie în şcoli”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strategia de control al tutunului trebuie să fie coerentă FOTO Adevărul
Strategia de control al tutunului trebuie să fie coerentă FOTO Adevărul

Strategia de control al tutunului trebuie să fie coerentă, iar educaţia în şcoli trebuie făcută de timpuriu, spune profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

În opinia specialistului, aceste măsuri ar putea ajuta la scăderea incidenţei şi a prevalenţei afecţiunilor pulmonare.

„Aici trebuie regrupată şi refăcută legislaţia antitabac, de asemenea să ne aliniem la ultimele directive ale UE, inclusiv la pachetul generic. Să nu uităm nuanţele educative care trebuie făcute coerent în cadrul unui program în grădiniţe şi şcoli şi la corpul universitar şi la nivel de studenţi”, a declarat Florin Mihălţan, citat de Agerpres.

Medicul de familie este o verigă destul de importantă pentru că el închide un cerc în care pendulează de obicei bolnavul cu Bronhopneumonie Obstructivă Cronică. „El are misiunea de a supraveghea modul de administrare a terapiei, complianţa la tratament şi de sesiza orice schimbare care se produce din punctul de vedere al calităţii vieţii sau a funcţiei respiratorii la un astfel de pacient”, a declarat Mihălţan, potrivit sursei citate.

Profilul pacientului cu BPOC

Mihălţan a făcut referire la un studiu care încearcă să contureze profilul pacientului cu BPOC din România.

„Acest studiu a urmărit modul în care un contact permanent între medic şi pacient, cu urmărirea activităţii fizice a pacientului într-o perioadă în care el este aparent stabil şi sub un tratament care îi permite o stabilitate a bolii, poate să influenţeze bunul mers al bolii. Studiul a demonstrat că acest contact permanent, activitatea fizică măsurată de noi cu pedometru, ca şi o complianţă bună la tratament sunt factorii care permit ca boala să fie în continuare într-o fază stabilă şi să se resimtă o ameliorare evidentă în calitatea vieţii acestui pacient”, a conchis Mihălţan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite