Preşedintele Klaus Iohannis: „Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Am văzut mii de oameni la cozi”
0Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Aşa a declarat vineri preşedintele României Klaus Iohannis, precizând că va discuta cu Victor Ponta pe marginea acestui subiect. „Am văzut mii de oameni care stau la cozi, care nu pot beneficia de serviciile de sănătate. Este un scandal public”, a completat şeful statului.
„Este o problemă reală. Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Am văzut mii de oameni care stau la cozi, care nu pot beneficia de serviciile de sănătate. Este un scandal public. Evident că voi vorbi cu premierul”, a declarat Iohanis pe Aeroportul Otopeni. Şeful statului s-a întors vineri de la Gdansk, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial.
Aceasta a fost prima reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la implementarea cardului naţional de sănătate, care a devenit obligatoriu începând cu 1 mai. Documentul electronic, care a pus pe jar atât autorităţile, cât şi medicii, dar mai ales pe pacienţi, care au ajuns să fie refuzaţi de unii furnizori de servicii medicale, este obligatoriu doar în teorie, a început să fie folosit intens abia din 4 mai.
Introdus cu surle şi trâmbiţe, cardul de sănătate i-a luat pe nepregătite pe medicii din unele spitale, dar a luat pe nepregătite şi sistemul informatic, care a dat rateuri pe 4 şi 5 mai, astfel că doctorilor le-a fost greu să acceseze datele despre pacienţi.
Bolnavi refuzaţi de medici din policlinici şi din spital
Bolnavii care nu au avut asupra lor cardul de sănătate au fost refuzaţi de unii furnizori de servicii de sănătate, dar sesizările ajunse la Ministerul Sănătăţii (MS) şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) i-au determinat pe oficiali să meargă în vizite inopinate în policlinici, cabinete, farmacii şi spitale, pentru a se asigura că cei care plătesc contribuţia la sănătate dar nu au card beneficiaza de reţete compensate ori de consultaţii.
Deşi pe 4 mai au fost acordate mai multe servicii pe liste separate, fără card de sănătate, raportul s-a inversat în decurs de doar câteva zile. Aşa arată raportările zilnice ale CNAS, conform cărora pe 6 mai au fost validate prin card peste 225.000 de servicii, în timp ce alte 180.000 au fost acordate fără card. Dar şi aceste servicii în baza cardului nu vor fi acordate la nesfârşit, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, la Adevărul Live.
„Servicii medicale fără card se vor acorda până în momentul în care acest procent de 3% din populaţie care nu a intrat în posesia cardului scade la 1%. Aceşti 1% sunt cei care sunt plecaţi în străinătate şi cel mai probabil nu vor avea nevoie de card”, a explicat Vasile Ciurchea.
Ce cauze stau la baza blocajului din Sănătate
Medicul a precizat că blocajele din sistemul informatic din ultimele zile au la bază mai multe cauze. Una dintre ele e faptul că, deşi furnizorii au avut la dispoziţie trei luni pentru a se pregăti de utilizarea cardului de sănătate, puţini au fost cei care au şi făcut-o. „Lucrurile sunt împărţite în toată sfera. Nu e doar cineva de vină. Nu am încercat să căutăm responsabilii, important e să deblocăm situaţia. Cel mai mult deranjează accesările greşite, dar sistemul nu a căzut, ci merge. A avut perioade în care a răspuns cu întârziere, dar atât”, a spus Ciurchea.
Oficialul a fost contrazis de medicii din teren care s-au plâns că nu au putut folosi corespunzator cardul de sănătate, sistemul fiind suprasolicitat. De altfel, luni, pe 4 mai, medicii de familie au declarat că au trimis chiar şi pacienţi acasă, pe motiv că nu au putut da trimiteri şi nici reţete. De asemenea, şi medicii din spital s-au plâns că sistemul a mers greu, dar au admis că situaţia s-a remediat în ultimele două zile.
„S-a pus în mişcare o chestiune pentru care nu eram pregătiţi, pe un sistem informatic făcut în stil pur românesc, ce dă din colţ în colţ. Nu au fost făcute verificări, sistemul nu e pregătit pentru atâtea accesări. Suntem toţi circumspecţi şi cu nervii întinşi la maximum, nu ştim dacă să acordăm servicii sau nu”, au explicat cadre medicale.
Numărul de internări cu cardul a crescut simţitor
Sunt însă doctori din unităţi sanitare care spun că au tot mai puţine probleme cu noul sistem. De pildă, dacă în urmă cu câteva zile cardul de sănătate le-a dat bătăi de cap medicilor din Spitalul Universitar de Urgenţă, miercuri, în întreaga unitate sanitară au fost raportate trei probleme legate de card, toate pe secţiile chirurgicale. Ele au fost remediate în scurt timp, a declarat doctorul Leonard Grecescu, purtătorul de cuvânt al unităţii. „Numărul de internări cu cardul a crescut de la 50% la 75%”, a arătat Grecescu.
În tot acest timp, numărul cardurilor activate a crescut constant de la o zi la alta, a subliniat Ciurchea, care a ţinut să-i asigure pe furnizorii de servicii de sănătate că le vor fi decontate consultaţiile, reţetele sau trimiterile în situaţia în care văd pacienţi fără card.