ORA: Peste 2.200 de proceduri de adopţie deschise în 2013, 580 de adopţii definitivate şi comunicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.200 de proceduri de adopţie au fost deschise în anul 2013, însă până în 23 decembrie 2013 au fost comunicate de către instanţe 580 de adopţii finalizate, cele mai multe în Dâmboviţa, Bucureşti şi Vrancea, potrivit reprezentanţilor Oficiului Român pentru Adopţii (ORA).

Într-o adresă transmisă la solicitarea Mediafax, reprezentanţii Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) arată că până în 23 decembrie au fost declaraţi adoptabili 2.241 de copii şi au fost eliberate 1.506 atestate pentru familii sau persoane care doresc să adopte.

De asemenea, până la aceeaşi dată instanţele au comunicat către ORA că au fost finalizate 580 de adopţii, iar alţi 53 de copii erau încredinţaţi în vederea adopţiei.

Judeţele cu cei mai mulţi copii adoptaţi sunt: Dâmboviţa (133), Vrancea (123), Dolj (88), Prahova (85), Braşov (84), Suceava (81) şi Hunedoara (77).

125 de copii adoptaţi în Bucureşti

Alte 125 de adopţii au fost finalizate în Capitală. Astfel, în Sectorul 1 au fost adoptaţi 13 copii, în Sectorul 2 - 42 de copii, în Sectorul 3 - 32 de minori, în Sectorul 4 - şase, în Sectorul 5 - 22 şi în Sectorul 6 - 10 copii.

Cele mai puţine adopţii finalizate au fost în Sectorul 4 al Capitalei (şase), în Sectorul 6 (10), în Sectorul 1 (13), Sectorul 5 al Capitalei (22), în judeţele Alba (nouă), Bistriţa-Năsăud şi Maramureş (câte 16), Satu Mare (19), Gorj (20), Giurgiu (25), Ilfov (27) şi Constanţa (28).

7 adopţii internaţionale

Pe lângă cele 580 de adopţii naţionale, au mai fost finalizate alte şapte internaţionale - şase în Italia şi una în Canada, iar alţi trei copii sunt în procedură de adopţie internaţională.

ORA precizează că datele centralizate în 23 decembrie vor suferi modificări odată cu transmiterea de către instanţe a tuturor sentinţelor, după ce acestea vor rămâne definitive.

Potrivit sursei citate, numărul total de adopţii finalizate în 2013 va fi cunoscut abia în iunie 2014.

În sistemul de protecţie specială sunt înregistraţi peste 60.000 de copii.

Pentru anul 2014, ORA are în vedere revizuirea actualului cadru normativ în materia autorizării organizaţiilor private străine de a desfăşura activităţi în domeniul adopţiei internaţionale, dar şi elaborarea metodologiei privind accesul adoptatului la informaţii vizând originile sale şi propriul trecut, precum şi accesul părinţilor sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informaţii cu caracter general vizând persoana adoptată.


FOTO Cei mai frumoşi români. Simona Czudar, mama din Timişoara care luptă pentru a schimba sistemul de adopţii

Simona Czudar a făcut Facultatea de Biologie şi a activat în domeniul privat, la companii multinaţionale din Timişoara. Munca cea mai importantă, însă, a făcut-o încercând să îmbunătăţească sitemul de adopţii din România.

Program post-masteral în domeniul adopţiei, la Universitatea de Vest din Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Cleveland au început, vineri, un program pilot post-masteral în adopţie, în cadrul căruia 30 de practicieni români vor fi pregătiţi, prin cursuri online, de profesori americani, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele ORA, Bogdan Panait.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite