INFOGRAFIE Virusul Zika a ajuns în România. Ce riscuri prezintă pentru noi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi România s-a aliniat ţărilor europene în care au fost confirmate cazuri de infecţie cu virusul Zika, autorităţile sanitare spun că şansele ca virusul să se răspândească sunt mici şi că riscurile pentru populaţie sunt minime.

Virusul Zika, considerat urgenţă medicală internaţională de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a pătruns şi în România. Asta după ce o tânără de 27 de ani, care a călătorit recent în Martinica, s-a prezentat la Spitalul Victor Babeş din Capitală cu stări febrile, medicii confirmând prezenţa virusului în organismul său. Ulterior, testele făcute de Institutul Cantacuzino au arătat, negru pe alb, că femeia, domiciliată în sectorul 6 al Capitalei, a fost infectată cu virusul care a făcut ravagii în ţările africane.

Deşi tânăra a pus pe jar autorităţile române, ea este acum în afara oricărui pericol, fiind considerată doar „un caz de import”, cu slabe şanse de a transmite mai departe infecţia. Concret, autorităţile române spun că riscurile pentru populaţie sunt minime, câtă vreme femeia a beneficiat în timp util de tratament simptomatic, iar transmiterea se face strict pe cale vectorială şi, bănuiesc medicii, prin contact sexual neprotejat. Însă, completează ei, virusul nu se transmite pe calea aerului şi nici prin contact cu pielea.

„Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un caz de import din zone de risc. Nu au fost luate măsuri speciale în spital, s-a lucrat după o metodologie transmisă de Ministerul Sănătăţii tuturor spitalelor care ar putea avea un astfel de caz”, a declarat, ieri, medicul Simin Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Tropicale Victor Babeş, unitatea sanitară în care a fost internată pacienta.
 
Există sau nu risc de transmitere a infecţiei?

Printre altele, femeia a fost sfătuită să se ferească de muşcăturile de ţânţari în perioada în care va sta în casă, să nu întreţină decât relaţii sexuale protejate şi să nu doneze sânge.

„I s-a explicat să se protejeze de înţepături, ceea ce va face, pentru că este o persoană care cooperează cu autorităţile. Câtă vreme virusul e activ în organismul ei, sunt şanse ca el să fie transmis altor ţânţari, dar e un risc scăzut”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Cassandra Buţu, şefa biroului din România al OMS.

„Nu există niciun risc de transmitere în afară de cel sexual, asta pentru că se presupune, dar nu avem dovezi ştiinţifice în acest sens, că lichidul seminal reţine virusul timp de trei luni, pacienta să nu rămână însărcinată în perioada asta şi nici să nu doneze sânge, în cazul în care obişnuieşte să facă acest lucru”, a explicat un medic epidemiolog, arătând că Zika persistă în sânge aproximativ o săptămână, dar are efecte pe termen mai îndelungat.

Şanse zero să nască un copil cu malformaţii

Şansele ca tânăra să nască un copil cu microcefalie în viitor, odată ce a avut infecţie cu virus Zika, sunt egale cu zero, completează specialistul. Declaraţia vine în contextul în care virusul este considerat a fi principala cauză a microcefaliei şi a altor afecţiuni ale nou-născuţilor. Cu toate acestea, el le-a sfătuit pe femeile însărcinate sau pe cele care doresc să rămână însărcinate să evite, pe cât posibil, să călătorească în ţările endemice. Sfătuite să îşi monitorizeze starea de sănătate au fost inclusiv persoanele care intenţionează să meargă în Brazilia pentru olimpiadă.

„Orice simptom febril ar trebui să îl determine pe cel sau cea care vin din zonele afectate de Zika să se prezinte la spital, vorbim aici de stări febrile apărute în primele săptămâni de la întoarcere. La spital se face anamneza şi trebuie luate măsuri de izolare”, a arătat epidemiologul.

Primăria Capitalei, acţiune forţată de dezinsecţie împotriva ţânţarilor

Potrivit acestuia, „este exclus ca virusul Zika să se transmită prin vectorul ţânţar în acest an în România”. „Pentru asta, ar fi nevoie de colonii întregi de ţânţari care să se înmulţească şi care să fie infectaţi. Condiţiile atmosferice de la noi, cele din iarnă, nu ar permite acest lucru. Însă, pe viitor, condiţiile atmosferice, cu aer tropical şi praf saharian, pot aduce ţânţari din zonele Africii”, a conchis medicul.

După ce au tot amânat acţiunile de dezinsecţie împotriva ţânţarilor, din diverse motive, cei de la Primăria Capitalei dar şi oficialii de la Primăriile Sectoarelor 3 şi 6 au fost nevoite să demareze, în mijlocul lunii iulie, acţiunea mult aşteptată, în contextul confirmării virusului Zika în România.

Cum ne protejăm de temutul virus

Aproximativ una din cinci persoane infectate cu Zika dezvoltă simptome, potrivit Ministerului Sănătăţii. „Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual”, informează MS.

Ce riscăm?

Riscurile sunt minime câtă vreme persoanele respective nu se intră în contact cu zonele endemice. Însă, odată ce turiştii au fost acolo şi au vreun simptom la venirea în ţară, ei trebuie să se prezinte de îndată la medic. „Virusul Zika poate afecta anumite celule tinere germinare, cum este fătul, sperma, lichidul vaginal. Dar acestea sunt doar cercetări”, explică specialiştii. „Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii”, mai spun ei.

Când se face vizita la medic

Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.

Există tratament pentru Zika?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat că nu există un tratament pentru virusul Zika şi nici un vaccin. „Nu se pune problema apariţiei de vaccinuri pentru orice tip de infecţie virală. În primul rând, există anumite dificultăţi în ceea ce priveşte producţia unui vaccin, iar dacă aceste vaccinuri nu se adresează unei populaţii mari şi unei afecţiuni care să pună probleme pentru sănătatea publică, în general resursele sunt limitate”, a explicat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ţări europene afectate de Zika

Presa internaţională titrează că virusul Zika avansează în Europa. Chiar dacă OMS a arătat că în România riscul de apariţie al virusul este moderat, specialiştii au fost surprinşi să depisteze cazul tinerei de 27 de ani. Alte state europene în care a fost confirmat virusul sunt Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Elveţia şi Danemarca.

Când a apărut primul caz de infectare cu Zika

Primul caz de infectare la oameni a fost înregistrat în Nigeria. Răspândit de ţânţari, virusul s-a răspândit, mai întâi, în Malaesia, Indonezia şi Pakistan (1977-1978), după care, în 2007, a fost semnalat pe insula Yap, din Micronesia, iar în 2013 în Polinesia. Epidemia cu Zika „a explodat” anul trecut, traversând Caraibele şi America Latină. Brazilia este astăzi ţara cea mai afectată din lume de izbucnirea epidemiei de Zika, cu 1,5 milioane de pacienţi contagiaţi, urmată de Columbia cu peste 23.000 de cazuri.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite