Ghidul cumpărăturilor de Paşti. La ce să fim atenţi când alegem produsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele, mielul, ouăle şi brânzeturile trebuie cumpărate din locuri autorizate, atrag atenţia specialiştii în nutriţie şi cei de la protecţia consumatorilor, menţionând că în perioada premergătoare Floriilor şi Paştelui e nevoie de mai multă prudenţă.

Cel mai important e ca produsele să nu fie luate de pe marginea drumului, pentru a nu pune sănătatea în pericol, arată medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică. 

„Nu cumpărăm miel de pe marginea drumului, chiar dacă este mai ieftin, sau nu cumpărăm miel sacrificat undeva la o margine de piaţă. În ceea ce priveşte peştele, el trebuie cumpărat din magazine autorizate. Un alt indicator ar fi că multă lume cumpără peşte congelat, care se acreşte când se dezgheaţă. Din acest peşte congelat, dacă ies oasele prin carne înseamnă că peştele e vechi şi probabil a fost îngheţat şi dezgheţat de multe ori”, a declarat Corina Zugravu pentru „Adevărul”.

Alimentele trebuie cumpărate din supermarket

La rândul său, Paul Anghel, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), vine cu o serie de sfaturi pentru consumatori. „Trebuie acordată o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, să nu aibă suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai. Să nu fie produse cu miros şi culoare modificate, sau cu aspect de vechi”, a explicat Anghel. În curând, ANPC va da startul unor controale la nivel naţional, pentru a vedea şi în ce măsură sunt respectate condiţiile de depozitare. 

„Cel mai bine e ca produsele să fie cumpărate din supermarket. La fel şi ouăle. Cei care le achiziţionează să verifice termenul de garanţie. Din punct de vedere nutriţional, mâncarea de Paşte e mai rea decât cea de Crăciun pentru că fiecare ciocneşte câte un ou cu toată familia şi nu realizează că există ou şi în drob, cozonac sau pască. Astfel de ajunge la indigestii. La fel ca la Crăciun, trebuie mâncat cu prudenţă, iar vopseaua de ouă recomand să fie cumpărată strict din supermarketuri, pentru că restul sunt toxice”, a completat medicul Corina Zugravu.

Cozonacul din comerţ, de evitat

Atenţia sporită este esenţială şi atunci când se alege cozonacul din comerţ, subliniază medicul Maria Puiu. Din cauza zaharurilor şi a cumulului de aditivi alimentari, problemele de sănătate pot surveni în această perioadă. 

„Alimentele care ajung acum pe raft nu mai sunt ce erau odată fiindcă au o concentraţie mare de zaharuri şi aditivi alimentari. Problema cu aceste E-uri este că pot interfera cu metabolismul. În momentul de faţă nu ştim la ce reacţii să ne aşteptăm. În ceea ce priveşte ouăle, trebuie verificat ca ele să nu fie expirate”, a completat medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite