Fundeni: Sistem unic de monitorizare a pacienţilor trataţi la terapie intensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 100.000 de persoane sunt internate în fiecare an la Institutul Fundeni din Capitală FOTO Adevărul
Peste 100.000 de persoane sunt internate în fiecare an la Institutul Fundeni din Capitală FOTO Adevărul

Bolnavii internaţi la Institutul Fundeni vor fi monitorizaţi printr-un sistem unic în România, care monitorizează tratamentul şi progresele pacienţilor, a declarat Şerban Bubenek, managerul Institutului "C.C. Iliescu". Sistemul este dedicat pacienţilor în stare gravă, "trataţi intensiv cu o sumedenie de medicamente" şi "legaţi de tot felul de aparate".

"Vorbim de aproape 5.000 de pacienţi internaţi anual în clinicile de anestezie, terapie intensivă şi chirurgie generală pe platforma Fundeni, respectiv în Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", Institutul Clinic şi Institutul Oncologic Fundeni. 

Sistemul este o premieră în România atât în ceea ce priveşte activitatea medicală generală, dar şi terapia intensivă", a spus Şerban Bubenek pentru Mediafax.

Eroarea umană, eliminată din planul de tratament

Sistemul va monitoriza continuu şi precis toate informaţiile medicale. Astfel, toate actele medicale care înainte erau documentate pe hârtie, cu riscul de a fi omise, vor fi înregistrate automat într-un sistem electronic operat de medic sau de asistentă.

"Vor fi lângă bolnav o sumedenie de date, care pot fi văzute la el la pat. Nu mai fuge asistenta la laborator după analize, ci le vede la patul bolnavului pentru că fiecare pat are un monitor, în legătură cu sistemul informatic al spitalului care preia toate datele (...) Efectele aşteptate şi cuantificabile ale implementării unui astfel de instrument modern de documentare, planificare şi înregistrare sunt: reducerea semnificativă a numărului de erori medicale şi creşterea siguranţei pacientului în specialitatea medicală cu cel mai înalt grad de tehnologizare al intervenţiilor medicale, creşterea productivităţii şi eficienţei activităţii medicale prin reducerea încărcării cu operaţii administrative şi birocratice, îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor critici, ameliorarea costurilor, creşterea calităţii actului medical", a mai spus managerul institutului.
La Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" se fac peste 40 la sută din intervenţiile cardio-vasculare din România, peste 70 la sută din urgenţele chirurgicale cardiace pe cord deschis şi 50 la sută din urgenţele chirurgicale vasculare din ţară.

Anual, în Institutul Clinic Fundeni sunt internate 100.000 de persoane şi sunt efectuate peste 300.000 de consultaţii şi 6.000.000 de analize şi investigaţii. Este singurul spital din România unde se practică în mod curent transplantul hepatic şi chirurgia robotică având rezultate comparabile cu cele din Europa sau SUA. Aici funcţionează cel mai vechi, mai prestigios şi mai activ serviciu de transplant renal din România, dar şi cel mai nou serviciu de transplant medular.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite