FOTO Răspunsul cinic uluitor pe care i-l dă Avocatul Copilului unei mame care s-a plâns de programul încărcat al copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Copilului, instituţie aflată în subordinea Avocatului Poporului, „trimite la plimbare” o mămică care s-a plâns instituţiei că ghiozdanul copilului său este mult prea încărcat şi că, nici ea, nici copilul ei nu mai au timp de nimic din cauza programului şcolar prea solicitant. Avocatul Copilului răspunde printre altele că prin faptul că mămica a adresat o petiţie înseamnă că are suficient timp la dispoziţie.

„În ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor extracurriculare, este necesară prioritizarea şi adaptarea acestora la programul şcolar. Dacă vă doriţi performanţă şcolară, evident numărul şi durata activităţilor extracurriculare va fi modificat, în comparaţie cu perioadele de repaos ori vacanţă”, se arată în răspunsul oferit de Avocatul Copilului. 

„Privitor la încălcarea art.53 alin. 1 şi 2 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, este necesar să aduceţi dovezi clare în acest sens, întrucât prin petiţia dumneavoastră demonstraţi contrariul, şi anume faptul că aveţi timp (desigur limitat şi adaptat programului actual) pentru odihnă, petrecerea timpului cu familia, practicarea sportului şi a orelor de balet”, mai notează documentul citat.

Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acţionează în scopul apărării, promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susţine şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, după cum prevede proiectul.

De ce a fost înfiinţată instituţia

Reprezentanţii Organizaţiei „Salvaţi Copiii“ explică faptul că o astfel de instituţie este necesară întrucât datele cu privire la respectarea drepturilor copilului sunt îngrijorătoare. „Avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. Jumătate dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie sau de excluziune socială. Pentru sute de mii de copii, accesul la servicii medicale, servicii sociale sau de educaţie este redus sau inexistent. Protecţia împotriva discriminării este deficitară, iar opiniile copiilor sunt rareori luate în considerare“, a explicat Gabriela Alexandrescu.

La rândul lor, reprezentanţii elevilor susţin că introducerea unei astfel de instituţii este esenţială, întrucât 95% din elevi sunt copii. 

     

Ce lipseşte, de fapt, în România

De cealaltă parte, specialiştii în drepturile omului erau sceptici încă din vară că noua structură va funcţiona. 

„Noi avem deja autorităţi care se ocupă de elaborarea de strategii şi coordonare, respectiv Ministerul Muncii. Pe partea de intervenţie directă avem direcţiile generale de asistenţă socială. Nu este suficient rolul de coordonator. La noi lipseşte, de fapt, o colaborare a instituţiilor implicate în problematica drepturilor copiilor - sistemul de justiţie, poliţie - fiecare face ce vrea. Rămâne de văzut în ce măsură va fi efecientă această structură, mă tem să nu existe doar pe hârtie. Poate să funcţioneze după principiul omul sfinţeşte locul sau peştele se împute de la cap”, a explicat, pentru „Adevărul”, Maria Andreescu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADPR-CH).

Între altele, Avocatul Copilului ar urma să facă şi studii şi evaluări pentru a stabili gradul în care autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, specialiştii sau persoanele fizice din România respectă drepturile copilului.

"hartie"

Sursă foto: Ioana Avădani/Facebook

"hartie"
Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite