Descentralizarea a băgat spitalele de stat în comă profundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii contestă descentralizarea făcută în 2010 FOTO Adevărul
Specialiştii contestă descentralizarea făcută în 2010 FOTO Adevărul

Unităţile sanitare din toată ţara vor fi controlate timp de trei luni de inspecţia sanitară asta după ce un control – fulger derulat în decembrie 2013 a scos la iveală disfuncţionalităţi în mai multe spitale din teritoriu, multe dintre ele aflate în subordinea autorităţilor locale după descentralizare, o măsură contestată de specialişti.

Spitalele publice, indiferent că se află în subordinea Ministerului Sănătăţii sau în cea a autorităţilor locale, vor fi luate la puricat de inspectorii sanitari în perioada martie – mai, când au loc controale tematice în toată ţara. Specialiştii vorbesc, însă, de o lipsă cronică de control în sistemul de sănătate românesc. Aceştia dau vina pentru condiţiile inumane din unităţile sanitare pe descentralizarea făcută în 2010, când o parte din spitale au rămas la minister, altele au ajuns la autorităţile locale şi altele au fost închise sau transformate în cămine de bătrâni. 

„Descentralizarea e un fiasco total”, au precizat specialiştii din sistem. Chiar şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că procesul prin care au trecut spitalele în 2010 a fost unul inoportun. „Totuşi, cred cu tărie în descentralizare şi în apropierea de cetăţean”, completează oficialul.  

Descentralizarea, un fiasco total 

Pereţi scorojiţi, plini de igrasie, calorifere ruginite şi gândaci care mişună prin saloane. Aşa arată în anul 2014 unele spitale din ţară, majoritatea celor în care au fost semnalate probleme aflându-se în subordinea autorităţilor locale. Spre exemplu, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, Marius Sepi, e de părere că descentralizarea a accentuat problemele cu care se confruntau spitalele româneşti.

„Descentralizarea e un fiasco total din cauza faptului că nu am fost pregătiţi pentru aşa ceva. Este o politizare excesivă şi asta a pus pe butuci spitalele. Acolo unde s-au închis spitale, morbiditatea a crescut, iar economii nu s-au făcut deloc. Au mai spus că închid 200 de spitale, că statul va băga banii în căminele de bătrâni şi de fapt nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Marius Sepi, care salută iniţiativa unui control al inspecţiei sanitare, în condiţiile în care va fi unul serios. 

„Nu mă aştept la rezultate spectaculoase. Acolo unde se vor găsi deficienţe, sper să fie luate şi măsuri. Vrem şi noi condiţii de muncă decente. Totuşi, statul ar trebui să creeze condiţiile astfel încât comunităţile locale să se implice, iar pentru asta este nevoie de un cadru legislativ”, a completat sindicalistul. 

Unele spitale ar trebui închise 

La rândul său, medicul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societăţii Academice Române (SAR) consideră că în sistemul sanitar românesc este o lipsă cronică de control. 

„Spitalele din România nu sunt controlate. Ministerul a dispus acest control pentru că au apărut în presă o serie de imagini care arată condiţiile dezastruoase, dar trebuie să reţinem că sarcina direcţiilor sanitare este să facă inspecţie. Adevărul este că la noi în ţară sunt spitale care nu ar mai trebui să funcţioneze. Unele nu au farmacist, altele au prea puţini anestezişti. La noi, la nivelul cabinetului medicului de familie se fac controale riguroase, pe când în spitale nu se fac deloc”, a punctat Paveliu. 

Şefii DSP-urilor care ascund problemele trebuie demişi 

În ceea ce priveşte descentralizarea, medicul susţine că deşi ideea era una bună, ea nu era adecvată pentru o ţară ca România. 

„Facem compromisuri în toate domeniile, de la educaţie la sănătate. Problema e că în spitale mor oameni. Soarta ta e judecată în momentul în care intri în spital. Din punctul meu de vedere, acest control ar fi trebuit să înceapă în fiecare din judeţe cu demiterea şefilor Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP), dacă nu a avut timp şi ochi să vadă ceea ce vede toată lumea”, a completat expertul. 

Nicolăescu: Vrem ca managerii de spital să-şi facă ordine în curte  

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, e de părere că descentralizarea din 2010 a fost făcută „intempestiv”. „Au fost consilii judeţene care şi-au angajat specialişti, cum s-a întâmplat în Bucureşti, unde a fost instituită o direcţie sanitară. Există şi exemple de judeţe în care s-a lucrat foarte bine, cum e judeţul Brăila, unde spitalul începe să fie cu pretenţii, dar există şi exemple negative”,  a precizat ministrul. 

 „Ministerul Sănătăţii trebuie să înţeleagă că cele responsabile sunt comunităţile locale, pe care uneori le ajutăm, iar asta nu e întotdeauna corect. Ar trebui să ne facem treaba noastră. Inspecţia de stat ţine de noi, politica sanitară este a noastră dar managementul e al autorităţilor locale. Prin aceste controale, intenţionez să-i impulsionez pe manageri să îşi facă ordine în curte, iar noi să aplicăm amenzi mai puţine”, a completat oficialul, care admite că cele mai multe probleme legate de curăţenie există în spitalele mici. 

Pe de altă parte, pacienţii speră ca în urma controalelor să fie luate şi măsuri, iar ele să nu fie făcute de ochii lumii. „Este nevoie de control, sunt foarte multe lucruri pe care le ştim sau pe care le bănuim. Din punctul meu de vedere contează managementul spitalului. Important e ce se întâmplă după control, să fie luate măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile”, a spus şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite