Crăciunul, coşmarul medicilor de la Ambulanţă
0„Niciun Crăciun fără spital din cauza îmbuibării“, pare a fi sloganul după care se ghidează mulţi români de Sărbători. Peste 1.600 de solicitări au fost preluate, de duminică dimineaţă până luni dimineaţă, de către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABIF), cu 500 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Situaţia era previzibilă, aşa că autorităţile medicale au luat măsuri din timp: nouă spitale din Capitală au asigurat asistenţa medicală pentru cazurile urgenţe în perioada Crăciunului, iar Serviciul de Ambulanţă şi-a suplimentat echipaje. În plus, toate concediile de odihnă au fost anulate, iar medicii au fost chemaţi de acasă.
Astfel, medicii de la Ambulanţă au făcut noapte albă pentru a putea face faţă tuturor solicitărilor.
Aproape o mie de apeluri la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov au fost numai în ziua de Crăciun, dintre care 480 urgenţe de cod roşu şi galben. În total, peste 1.600 de solicitări au fost preluate, de duminică dimineaţă până luni dimineaţă, de către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABIF), cu 500 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cele mai multe apeluri au fost pentru probleme digestive cauzate de excesul de mâncare şi alcool. Au fost însă şi pacienţi care au avut nevoie de ajutorul medicilor din cauza virozelor.
„Au fost 1.075 de apeluri în 12 ore, dintre care 962 la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Dintre cele 962 de cazuri, 480 au fost urgenţe de cod roşu şi galben, 28 fiind pentru persoane căzute în loc public“, a spus Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF).
Alis Grasu a precizat că în seara de Crăciu, la ora 22.00, erau peste 80 de cazuri în aşteptare, dar niciunul nu mai era urgenţă de cod roşu sau galben.
„Am avut peste 80 de cazuri în aşteptare, una dintre solicitări fiind de la ora 18.05 pentru febră. Cazuri în aşteptare sunt pentru febre, în general, pentru viroze, durere de cap, de ureche, alergie, astm“, a mai spus managerul Serviciului de Ambulanţă.
Medicul Alis Grasu a adăugat că echipaje medicale de la SABIF au fost solicitate pentru cazuri de colici abdominale sau dureri de spate, nici acestea neintrând în categoria urgenţelor.
Aproape 2.400 de intervenţii ale pompierilor de Crăciun
Nici pompierii n-au avut parte de linişte de Crăciun. Peste 4.000 de pompieri au asigurat, în Ajun şi în prima zi de Crăciun, protecţia şi siguranţa cetăţenilor. Au fost înregistrate aproape 2.400 de intervenţii de stingere a incendiilor, de acordare a ajutorului medical sau de deblocare/salvare. Este un record nedorit, numărul cazurilor în care a fost nevoie de intervenţia persoanlului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) fiind cu o zecime mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
În perioada 24-25 decembrie, la nivel naţional au fost derulate 2.392 de intervenţii, salvatorii fiind solicitaţi la 203 misiuni de stingere a incendiilor, 2.036 cazuri pentru acordarea primului ajutor medical, 17 misiuni de descarcerare, 20 pentru deblocare/salvare, precum şi alte 116 intervenţii în sprijinul comunităţilor, potrivit IGSU.
În cele două zile, 2.084 persoane au fost asistate medical de către pompierii din echipajele de prim-ajutor medical, iar 27 persoane au fost salvate din medii ostile vieţii, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Numărul intervenţiilor la care au participat efectivele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă a crescut cu 9 la sută faţă de perioada Crăciunului din anul 2015, fiind înregistrate cu 190 de intervenţii mai multe în acest an.