Competenţe versus aptitudini: ce trebuie să ştii ca angajator şi ca tânăr angajat
0
Identificarea şi dezvoltarea aptitudinilor depinde de maturitatea şi de conştientizarea specialiştilor de HR ai marilor angajatori. Managerii de HR trebuie să fie conştienţi de schimbările care au loc la nivelul tinerilor, iar într-o piaţă a muncii precarp, ambii protagonişti, angajatorul şi viitorul angajat, trebuie să se adapteze noii realităţi, crede Roberto Vaccani (foto), profesor în cadrul Universităţii Bocconi din Milano.
Prin urmare, o firmă care doreşte personal nou şi vrea să-l fidelizeze, trebuie să acorde atenţie aptitudinilor. În schimb, firmele care nu acordă atenţie aptitudinilor îşi vor da seama de acest lucru abia după ce fac primele angajări, iar tinerii care nu au investit resurse pentru dezvoltarea aptitudinilor vor reacţiona primii şi îşi vor schimba jobul foarte repede, afirmă Roberto Vaccani, cel care a dezvoltat alături de Gabriella Carello, director HR Nestle România, un program de consiliere pentru tinerii din România. În cadrul acestui program, managerii de resurse umane din cadrul companiei Nestle România au susţinut şedinţe individuale de orientare în carieră pentru 20 de studenţi clujeni.
În opinia lui Roberto Vaccani, un tânăr de 17-18 ani nu este conştient neaparat de aptitudinile sale, ci doar intuieşte că anumite discipline îi plac şi altele îi displac. “Ca tânăr, ai nevoie de anumite coduri pentru conştientizarea aptitudinilor, altfel rămâi doar la nivelul unor lucruri care îţi plac.” Practic, metodologia dezvoltată de profesorul Roberto Vaccani constă în sprijinirea tinerilor în a conştientiza mai uşor aptitudinile şi competenţele pe care le deţin.