UPDATE Cod portocaliu de caniculă în şase judeţe din vest. Cod galben în restul ţării, duminică şi luni
0Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic pentru judeţele Bihor, Arad Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, unde duminică şi luni vor fi temperaturi de 38-39 de grade, iar restul ţării va fi în cele două zile sub avertizare cod galben.
Valul de căldură se va intensifica duminică şi luni şi va cuprinde toată ţara. În cele două zile, temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.
Cod galben de caniculă. Trenurile vor avea întârzieri din cauza caniculei
Trenurile de călători şi de marfă care au rute prin judeţele din vestul şi sud-vestul ţării aflate sub avertizare cu cod galben de caniculă circulă sâmbătă cu viteze reduse cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală, unele garnituri putând ajunge la destinaţii cu întârzieri.
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" au declarat că în cele nouă judeţe din vestul şi sud-vestul ţării aflate sâmbătă sub avertizare cod galben de caniculă, trenurile de călători şi de marfă circulă cu viteze reduse cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală, în anumite intervale de timp.
Măsura a fost luată pentru desfăşurarea în siguranţă a traficului feroviar, în condiţiile în care temperaturile înregistrate la nivelul şinei ar putea ajunge la 50 de grade Celsius.
Reducerea vitezelor de circulaţie în intervalele de timp în care temperaturile depăşesc limitele normale este obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar, fiind aplicată de către toate administraţiile de cale ferată, au precizat reprezentanţii companiei CFR.
Trenurile vor circula cu restricţii de viteză în toate reţelele feroviare, duminică şi luni, când sunt anunţate temperaturi de 36-38 de grade în Capitală şi în toate judeţele.
Cod galben de caniculă. Sfaturile medicilor pentru populaţie
În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii au obligaţia să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a oamenilor din subordine. Măsurile, care sunt prevăzute de legislaţia în vigoare, îi vizează în mod deosebit pe salariaţii care lucrează în aer liber.
Concret, normele prevăd că în perioadele în care temperaturile depăşesc 37 de grade Celsius, fiind corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru a reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.
Totodată, angajatorii au obligaţia, prin lege, să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.
Inspectorii de muncă vor face controale la angajatori, pentru a vedea dacă în zilele cu temperaturi extreme iau măsurile legale obligatorii, iar angajatorii care nu respectă prevederile legale vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.
Cod galben de caniculă. Măsuri pentru angajaţi în zilele caniculare
În zilele caniculare, oamenii trebuie să evitate plimbările sau expunerea prelungită la soare, între orele 10.00 şi 17.00, iar dacă ies din casă, să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării sau şepci, potrivit recomandărilor medicilor.
Pentru a evita deshidratarea, oamenii ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute să bea un pahar cu apă, până ajung la cel puţin doi litri pe zi, dar şi să consum cât mai multe fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roşu, castraveţi şi roşii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.
Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizează deshidratarea şi reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, de aceea trebuie evitate în zilele caniculare. De asemenea, medicii recomandă şi evitarea consumului de cafea, ceai şi sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.
În spaţii închise, aparatul de aer condiţionat trebuie să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.
Sugarii şi copiii mici trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar alimentaţia acestora să nu trebuie modificată în zilele caniculare.
Persoanele vârstnice ar trebui să rămână în casă între orele 10.00 şi 17.00, iar cele care suferă de afecţiuni cronice, să continue tratamentul conform indicaţiilor primite de la medici.