Ce spune Ministerul Sănătăţii şi ce face de fapt. Criza vaccinurilor, departe de a fi soluţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza vaccinurilor este departe de a fi soluţionată
Criza vaccinurilor este departe de a fi soluţionată

„Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, susţine Ministerul Sănătăţii acelaşi care de luni întregi nu reuşeşte să asigure vaccinuri vitale pentru nou-născuţi.

Deşi autorităţile anunţaseră că medicii de familie şi medicii pediatri vor primi vaccinurile hexavalent şi tetravalent la începutul lunii aprilie, acest lucru nu s-a întâmplat. Termenul a mai fost prelungit cu încă o lună, spre disperarea cadrelor medicale, dar mai ales spre disperarea părinţilor care se tem că micuţii lor, dacă ajung în colectivitate, ar putea face boli dintre cele mai grave. Cei care au suficienţi bani mai reuşesc să facă rost de câte un vaccin hexavalent, „pe sub mână”, cum chiar ei mărturisesc pe reţelele de socializare în care îşi exprimă ofurile. 

„Pediatra mi-a spus că poate în mai apare hexavalentul, dar că şi atunci e cu semnul întrebării. Aşa că am mers şi am cumpărat vaccin, că în baza lor nu mai scot copilul din casă. Oare să ataşez o poză cu bonul şi numărul contului să îmi dea banii înapoi pe vaccin?”, a scris o mămică pe Facebook. 

Riscul îmbolnăvirii creşte pe zi ce trece 

„Fiecare lună în plus creşte riscul îmbolnăvirii copiilor. Riscurile sunt foarte mari, motiv pentru care acel calendar ar trebui respectat. Dar noi nu mai avem hexavalent de anul trecut”, spune medicul de familie Gabriel Munteanu, adăugând că în România sunt probleme de aprovizionare inclusiv cu vaccinul împotriva rujeolei - rubeolei - oreionului (ROR), asta în condiţiile în care ţara noastră a ajuns în atenţia OMS din cauza epidemiei care a făcut deja peste 4.000 de îmbolnăviri şi 18 decese. 

Totuşi, dacă doze de ROR se mai pot găsi prin cabinetele unor medici de familie, vaccinul hexavalent nu a mai ajuns la pediatri sau la medicii de familie de anul trecut. 

Concret, serul combină într-o singură doză cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Această ultimă boală este foarte periculoasă pentru micuţi. Ea debutează cu febră, astenie, cefalee şi vărsături, dar la unii copilaşi afectaţi, boala evoluează cu paralizie, în special la nivelul membrelor inferioare. Evoluează lent şi se manifestă cu slăbiciune musculară progresivă, similară cu cea determinată de infecţia acută, care este transmisibilă. 

În cazul tetanosului, în cazul nou-născuţilor, acesta cauzează de cele mai multe ori decesul dat fiind faptul că bebeluşul se poate sufoca prin spasm al laringelui sau prin blocarea cutiei toracice.

Cum a apărut criza vaccinurilor 

Criza vaccinului hexavalent a apărut în 2016 după ce Ministerul Sănătăţii a decis să înceteze contractul încheiat cu Polisano care notificase că nu poate onora necesarul de doze. În cazul vaccinului împotriva hepatitei B, autorităţile române au primit semnale încă de anul trecut de la producător cu privire la faptul că întâmpină probleme de fabricaţie şi nu va pune vaccin pe piaţă până în 2018.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite