Cadariu: Pacienţii au nevoie de suport emoţional pentru reducerea fricii şi evitarea izolării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadariu: Pacienţii au nevoie de suport emoţional pentru reducerea fricii şi evitarea izolării
Cadariu: Pacienţii au nevoie de suport emoţional pentru reducerea fricii şi evitarea izolării

Siguranţa pacienţilor şi calitatea vieţii acestora, luarea deciziilor informate, îngrijire continuă care să asigure şi suportul emoţional pentru reducerea fricii şi anxietăţii şi pentru evitarea izolării produsă de boală sunt priorităţi privind abordatea pacienţilor, a spus ministrul Sănătăţii.

"Orizontul de aşteptare este foarte mare şi trebuie să vorbim de măsuri concrete, dar acest lucru nu trebuie să rămână un deziderat, şi să avem o măsură a lucrurilor. Aceasta este o mai bună stare de sănătate a populaţiei. Standardele de calitate trebuie foarte bine definite şi urmate şi de un control eficient al respectării lor", a spus ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, prezent la Forumul pacienţilor "Pacientul-centrul sistemului de sănătate", organizat la Palatul Cotroceni.

Potrivit ministrului, îngrijirile de sănătate centrate pe pacient trebuie să fie obiectul unei abordări multidisciplinare.

"Sistemul este organizat din perspectiva prestatorului şi el trebuie să fie pregătit pentru o trasformare în acest sens. O modalitate de organizare a sistemului concepută mai mult din perspectiva pacientului limitează costurile, îmbunătăţeşte calitatea serviciilor, siguranţa pacientului şi accesul la îngrijire. Dar acest lucru implică o redefinire a relaţiei medic-pacient în care pacientul nu mai este un obiect pasiv, ci, dimpotrivă, un subiect activ care participă ca partener împreună cu profesioniştii din sistem pentru optimizarea stării de sănătate definind astfel îngrijirea participativă. De la conceptul medieval «Ai încredere în noi», trebuie să revenim la conceptul medicilor din perioada lui Hipocrate, «Spune de ce ai nevoie sau ce doreşti şi asta îţi vom oferi noi»", a spus Achimaş-Cadariu.

În plus, mai spune ministrul, asociaţiile de pacienţi trebuie să aibă ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de anumite condiţii de sănătate şi familiilor acestora.

"Obiectivele lor includ creşterea gradului de conştientizare publică a unei tulburări, diseminarea informaţiilor despre boală şi tratamentul acesteia, precum şi promovarea cercetării ştiinţifice prin strângere de fonduri . Ele pot, de asemenea, servi ca mediator între pacient şi profesionistul de sănătate în anumite circumstanţe. În general, centrate pe o boală sau un grup de boli, obiectivele asociaţiilor de pacienţi sunt de a oferi sprijin moral, asistenţă practică, financiară, socială sau juridică persoanelor vizate şi familiilor lor. Am convingerea că dialogul real este elementul fundamental pentru proiectarea şi consolidarea politicilor publice bine fundamentate, în acord cu nevoile sistemului public de sănătate", a mai spus ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite