Birocraţia îi ţine pe români departe de cardul european de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 350.000 de români au solicitat anul trecut cardul european de sănătate, document pe care îl obţin gratuit şi în baza căruia pot beneficia de tratament gratuit al urgenţelor medicale ivite pe timpul vacanţei din străinătate.

Chiar dacă este la mare căutare în rândul cetăţenilor din Uniunea Europeană, cardul european de sănătate, document care le garantează dreptul la îngrijiri medicale de urgenţă în străinătate, nu îi atrage foarte tare pe români. Aceştia preferă în continuare asigurările medicale de călătorie, în condiţiile în care cardul este gratuit.  

Explicaţia, susţin specialiştii, e simplă. Românii nu sunt suficient de informaţi şi nu au suficient timp pentru a sta ore întregi la coadă la sediile caselor judeţene de sănătate. Prin urmare, cei mai mulţi se mulţumesc să încheie, pe durata vacanţei petrecută în străinătate, asigurări private de sănătate.

O astfel de asigurare costă 20 de lei, dar îi oferă posibilitatea posesorului să se trateze nu doar în spitalele publice, ci şi în centrele private. Pe de altă parte, cardul european de sănătate are o valabilitate de şase luni şi este acceptat strict de spitalele publice din Uniunea Europeană.

„Spitalele de stat din Europa sunt obligate să accepte aceste carduri europene de sănătate, cu atât mai mult cu cât ele atestă că persoana respectivă este asigurată. Dar unele spitale nu au acţionat corect şi au refuzat pacienţi deşi aveau asupra lor documentul, ceea ce nu este normal. Rambursarea se face direct între casele de sănătate şi, dacă există întârzieri, refuză pacienţii pe bandă rulantă”, a declarat medicul Marius Filip.

18 milioane de euro, rambursaţi în 2013

Potrivit CNAS, în anul 2013, statul a achitat pentru serviciile medicale acordate în baza cardului european de sănătate (CEASS) 18 milioane de euro. „Asiguratul beneficiază de serviciile medicale necesare în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS, adăugând că documentul nu acoperă serviciile medicale programate, ci strict urgenţele.

Cum puteţi intra în posesia cardului

Persoanele interesate să intre în posesia unui astfel de card sunt nevoite să depună, în scris, la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află, o solicitare la care anexează o copie a cărţii de identitate sau a certificatului de naştere. În cel mult şapte zile lucrătoare de la depunerea documentelor, asiguratul va intra în posesia documentului, costurile de producţie şi de distribuire fiind suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.  

În cazul în care asiguratul aflat pe teritoriul unui stat membru nu se mai află în posesia cardului european de sănătate, acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care a emis documentul pentru a solicita certificatul provizoriu de înlocuire al cardului. Certificatul, care îi oferă asiguratului aceleaşi drepturi din punct de vedere al asistenţei medicale, va fi trimis în cel mult 24 de ore la adresa menţionată de asigurat.

Alternativa, asigurările private

Diferenţele dintre cardul european de sănătate şi o asigurare privată sunt greu de observat. Spre exemplu, cardul de sănătate are acoperire europeană, în cele 27 de state din Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, în timp ce asigurarea privată de sănătate are acoperire europeană sau internaţională, dar în funcţie de ţară în care vă deplasaţi şi durata călătoriei costă mai mult sau mai puţin.

În cazul asigurării private, există posibilitatea de a alege orice spital sau orice clinică privată sau publică. Însă de multe ori pacienţilor li se cer banii pe loc, fiind astfel obligaţi să-şi recupereze suma cheltuită pe tratamentul în străinătate atunci când ajung în ţară în baza actelor eliberate de medici.

Pe de altă parte, posesorul cardului european de sănătate poate beneficia de asistenţă medicală doar în anumite clinici şi spitale din sistemul public.

Acte necesare

  • Cerere tip de eliberare a cardului european de asigurat, completată şi semnată     
  • Copie carte de identitate/ buletin, respectiv certificat de naştere pentru copiii sub 14 ani
  • Adeverinţa de salariat la care se anexează documente care atestă plata contribuţiei la sănătate pe ultimii 5 ani (copie după cartea de muncă, chitanţe de plată, documente care atestă faptul că au făcut parte din categorii de asiguraţi exceptate de la plata contribuţiei, respectiv, cu plata contribuţiei din alte surse).


Cererea şi documentele se depun la sediul Caselor Judeţene de Sănătate, documentul urmând a fi trimis prin poştă persoanei care l-a solicitat în termen de şapte zile lucrătoare de la depunerea dosarului. Asiguratul va intra în posesia cardului în cel mult 7 zile lucrătoare de la depunerea actelor. Perioada de valabilitate a documentului, trimis prin poştă de CNAS, este de 6 luni de la data emiterii.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite