Alte două decese cauzate de gripă în acest sezon. Numărul morţilor a ajuns la 14

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte două decese cauzate de gripă au fost înregistrate în perioada 23 - 29 ianuarie, la persoane cu infecţii respiratorii acute severe (SARI), confirmate cu virus AH3N2, numărul victimelor în acest sezon ajungând la 14.

În săptămâna 23- 29 ianuarie au fost înregistrate 11 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu şase mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent şi cu nouă mai puţine faţă de săptămâna precedentă.

În acest interval au fost, însă, înregistrate două decese noi la cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI) confirmate cu virus gripal, ambele cu tipul AH3N2.

Diferenţa dintre răceală şi gripă

Aglomeraţia de la camerele de gardă apare şi pentru că românii nu ştiu să facă diferenţa între o răceală puternică şi gripa. Deşi la prima vedere ele au manifestări comune, bolile au particularităţi care le diferenţiază. În primul rând, o răceală chiar şi puternică, afectează o durată mai scurtă organismul, într-un mod mai puţin agresiv.

Concret, răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. În schimb, în cazul gripei, debutul este brusc şi violent, cu febră de 39 - 40 de grade Celsius, deseori fiind însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât.

În cazul gripei, febra poate dura de la trei până la cinci zile, în timp ce tusea este şi ea prezentă. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi de o senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

Potrivit medicilor, răceala este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare. Acestea sunt mai puţin puternice decât virusul gripal, care poate proveni în urma unor epidemii. Importantă este şi perioada în care apar simptomele. De pidlă, dacă răcelile pot apărea pe tot parcursul anului, gripa apare îndeosebi în sezonul rece, respectiv în lunile noiembrie - februarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite