Începe programul „Rabla pentru periuţe de dinţi“. 90% din cariile copiilor români sunt netratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caravana „Rabla pentru periuţa ta” va ajunge în şase oraşe din ţară în perioada 17 iunie - 22 iulie 2017, sub denumirea de „Monster Rabla”. În cadrul proiectului, care va fi destinat în special copiilor, vor fi înlocuite 10.000 de periuţe de dinţi vechi cu altele noi.

„O bună igienă orală presupune schimbarea periuţei de dinţi la trei luni, aşa cum recomandă medicii dentişti, însă în România media schimbării periuţei de dinţi este îngrijorătoare, respectiv o dată la 1,3 ani. Prin derularea acestui program ne dorim să transformăm, prin joacă, obiceiurile greşite în comportamente sănătoase”, a explicat Sylwia Piankowska, General Manager, GSK Consumer Healthcare România şi Balcani.

Caravana vine în întâmpinarea consumatorilor cu activităţi interactive, materiale educaţionale, dar şi multe surprize. Mai mult, cei mici se vor putea antrena în lupta împotriva „monstruleţilor” participând la jocurile pregătite special pentru ei la faţa locului.

38% din copii au placă dentară microbiană

Un studiu desfăşurat în rândul a 7.000 de copii din şapte centre universitare din ţară arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinţii temporari, în timp ce 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi şi aproape 90% din acestea sunt netratate. 

Aceeaşi cercetare mai arată că 38% din copii au placă dentară microbiană semnificativă. Concret, incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă.

„Spre exemplu, cabinetele din unele şcoli au o dotare foarte bună şi chiar medici buni, în timp ce în altele sunt mari probleme legate de echipamentele medicale de acolo. Eu cred că dacă reţeaua şcolară va fi revigorată, mult mult de jumătate din cariile copiilor s-ar putea rezolva”, atrage atenţia profesorul Ecaterina Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR). 

Doar în Bucureşti sunt 124 de stomatologi şcolari. „O altă problemă e faptul că din cauza aparaturii învechite din grădiniţe şi şcoli, unii părinţi preferă să meargă cu copiii în privat. Alţii, care nu îşi permit, amână acest moment”, spune şi doctorul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti (CMDB).

Câtă pastă de dinţi foloseşte un român

Datele sunt îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte starea de sănătate orală a adulţilor, care nu au fost obişnuiţi încă de mici să îşi spele corespunzător dantura. Comparativ cu alţi europeni, românii folosesc doar două tuburi de pastă de dinţi pe an, asta în mediul urban. 

La sate, situaţia este dezastruoasă, asta pentru că un tub de pastă de dinţi este schimbat abia după doi ani şi jumătate. Românii folosesc, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de un an şi jumătate. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite