Zgonea admite că demersul de revizuire are o problemă dacă pragul de prezenţă la referendum se reduce abia peste un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că decizia CCR reprezintă o piedică în demersul de revizuire a Constituţiei, dacă legea privind reducerea pragului de prezenţă la referendum se aplică abia peste un an.

"În calea demersului USL şi pentru o decizie rapidă în această toamnă şi pe Constituţie şi pe regionalizare cu siguranţă este o piedică", a precizat Zgonea, întrebat dacă decizia Curţii Constituţionale în cazul referendumului reprezintă o piedică pentru adoptarea proiectelor USL.

Zgonea a arătat că, dacă reducerea pragului la referendum se aplică abia peste un an, înseamnă că demersul constituţional are o problemă în acest moment.

"Dacă se amână un an de zile, înseamnă că demersul constituţional în acest moment are o problemă, pentru că 50% din lista electorală permanentă este greu să motivezi vara, chiar şi toamna, cetăţenii să-i aduci la vot", a mai spus Zgonea.

Întrebat dacă se ia în calcul o amânare a referendumului pentru Constituţie, Zgonea a răspuns: "Materia revizuirii Constituţiei va fi foarte grea, indiferent de echipa politică, să motivezi cetăţenii să vină la vot".

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Curtea a dat publicităţii următoarea decizie: "Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite