USR, proiect de lege privind depolitizarea CCR. Judecătorii de la Curte trebuie să nu fi fost membri într-un partid politic în ultimii 9 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USR a depus o propunere legislativă astfel încât Curtea Constituţională să beneficieze de mai multe garanţii privind independenţa politică, împarţialitatea, dar şi pregătirea profesioanală a judecătorilor  FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
USR a depus o propunere legislativă astfel încât Curtea Constituţională să beneficieze de mai multe garanţii privind independenţa politică, împarţialitatea, dar şi pregătirea profesioanală a judecătorilor  FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

USR a depus, la sfârşitul lunii iunie, o propunere legislativă de modificare a Legii 47/1992 privind funcţionarea Curţii Constituţionale, astfel încât instituţia să fie ferită de jocurile politice şi să aibă o mai mare independenţă în acţiunile sale. Astfel, cei de la USR doresc ca judecătorii CCR să nu fi făcut parte dintr-un partid politic în ultimii 9 ani, precum şi posibilitatea formulării opiniilor concurente şi separate.

„Remarcăm că, în general, formaţiunea politică PSD a nominalizat pentru funcţia de judecător constituţional  membri proprii, personalităţi care au exercitat funcţii publice în numele său sau, într-unul dintre cazuri, chiar având legături de familie cu un membru din conducerea sa, spre deosebire de celelalte formaţiuni politice, care, cu câteva mici excepţii, au înţeles să nominalizeze personalităţi indepdente, neafilitate politic”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte propunerea legisaltivă depusă de 39 de deputaţi şi senatori USR, la Camera Deputaţilor, pe data de 27 iunie.

Propunerea  de modificare a Legii 47/1992 vine să consolideze rolul Curţii Constituţionale într-un stat de drept, prin introducerea unor garanţii suplimentare privind înalta pregătire, independenţa şi imparţialitatea judecătorilor de la Curte, explică iniţiatorii proiectului. 

Noi condiţii pentru numirea judecătorilor CCR

Proiectul depus de cei de la USR aduce modificări criteriilor de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, în sensul în care aceştia trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii nouă ani.  Astfel, articol 61, alin. (3) din legea 47 va avea următorul cuprins: „Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior şi să nu trebuie să fi fost membru într-un partid politic în ultmii 9 ani.”

Dreptul de liberă exprimare al judecătorilor constituţionali

Parlamentarii USR doresc să aducă modificări şi asupra regurilor de redactare ale opiniilor concurente şi separte ale judecătorilor CCR, astfel încât „dreptul la liberă exprimare al judecătorilor constituţionali  şi principiul indepedenţei în exercitarea atribuţiilor sale să nu fie lipsite de conţinut”. Faţă de prevederile existente, cei de la USR cer posibilitatea existenţei opiniei concurente şi a celei separate a oricărui judecător CCR. Mai mult, parlamentarii USR doresc şi ca niciun judecător să nu poate interveni pentru modificarea opiniei concurente sau celei separate.

„Aşadar, propunem modificarea  Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi în sensul introducerii unor prevederi care să consacre, în mod expres, că opiniile separate şi cele concurente ale judecătorilor Curţii se publică în mod obligatoriu în Monitoriul Oficial, în forma stabilită de autorii acestora, iar niciunul dintre judecători nu are dreptul de a le cenzura”, se arată în expunerea de motive.

În prezent, preşedintele CCR poate bloca publicarea oricărei opinii separate sau concurente

Modificările propuse de cei de la USR vin în contextul în care, la sfârşitul lunii iunie, Curtea Constituţională a adoptat o hotărâre prin care preşedintele forului va putea bloca publicarea oricărei opinii separate sau concurente dacă se consideră că ele aduc critici CCR sau au caracter „sentenţios", „ostentativ" sau cu „tentă politică". Decizia a fost luată ca urmare a publicării unor opinii separate în cazurile privind abuzul în serviciu şi a Legii 90, care sunt criticate ca afectând caracterul obligatoriu al hotărârilor Curţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite