Unde a pierdut Ponta şi cum a câştigat Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, în Piaţa Universităţii FOTO Mircea Mitea
Klaus Iohannis, în Piaţa Universităţii FOTO Mircea Mitea

Telefonul a sunat pe la 4 după-amiaza: „Cătăline, Victor a pierdut!“. Nu  era vorba de rezultatul la acea oră, ci de tendinţe care începeau să se vadă destul de clar. Victor Ponta îşi atinsese maximul până în prânz, când cota sa urcase la 56 la sută. Apoi a căzut încet şi sigur.

Într-o zi de alegeri, o redacţie e circulată de zvonuri şi informaţii contradictorii mai rău ca o reţea socială. Trebuie să alegi şi să discerni între ele cu mare atenţie. Doar că de după-masă încolo toate informaţiile astea mergeau într-un singur sens: victoria lui Iohannis. 

Doi oameni, din exterior, au mai încercat o abureală. Dar, după atâţia ani, simţi când ţi se dă una bună sau vrăjeală. Erau ultimele redute care mai sperau pe o mobilizare incredibilă a PSD la ceas de seară. Exista un ordin în vigoare ca toţi militanţii să alerge după voturi. Informaţia esenţială era deja la liber şi venea de la CSCI. Ei constataseră o mobilizare fără precedent a persoanelor cu educaţie medie. La prânz, veniseră la vot cu opt la sută mai mulţi decât în primul tur şi tendinţa s-a păstrat. Aceştia nu sunt oamenii unor mari idei, dar nici nu stau la pungile cu ulei şi făină. În plus au acces nemijlocit la informaţie digitală. O arată şi datele din sondaje, cum sunt cele de mai jos. Fac menţiunea că sunt cele de la ora 19.

54 la sută dintre românii cu liceu l-au votat pe Iohannis. Şi 60 la sută din cei cu studii superioare. Grosul votanţilor Ponta a venit de la cei care n-au nici liceu, 64 la sută. Amar rezultat pentru PSD. 70 la sută dintre tinerii de sub 30 de ani l-au votat pe Klaus Iohannis. Şi majoritatea celor între 31 şi 60 de ani. Iarăşi, o cifră care arată că PSD nu prea a înţeles ce se întâmplă în jurul său.

Iar politica de alianţe pare să fi fost un dezastru. Doar Tăriceanu i-a adus lui Ponta 70 la sută din votanţii săi. Cele două fantoşe, Vadim şi Dan Diaconescu, au împărţit voturile lor în două, jumătate Ponta, jumătate Iohannis. Consultantul care i-a recomandat asta lui Ponta ar trebui să dea banii înapoi.

În aceste cifre e secretul votului. Cum vă spuneam acum două zile, 2 milioane de persoane erau în aşteptare. Le trebuia o scânteie să se hotărască. Şi au găsit scânteia respectivă în obstrucţionarea votului din diaspora. Lehamitea s-a transformat în nervi şi apoi în ură. Adăugaţi aici scârba faţă de atacurile permanente la adresa românilor care cred altfel. Demonizarea lui Iohannis cu traficul de copii, ameninţarea cu furtul Ardealului şi stigmatizarea celor care au ieşit în stradă. Fix pe aceste coordonate, România s-a mişcat de lângă PSD şi fantoma USL.

Aseară, un politician de top mi-a scris un lung mesaj, pe care nu pot să-l fac public. Reţin însă o idee:

„în afară de marile puteri, de servicii, de tehnicienii propagandei, există pur şi simplu oamenii.” 

Iar ăsta e lucru pe care, pur şi simplu, PSD l-a uitat.

Acest partid a deţinut la un moment dat monopolul bunului-simţ. Şi a fost sprijinit, tocmai datorită acestui lucru, de o majoritate imensă. Revoluţia bunului-simţ, cerută la un moment dat de Crin Antonescu, a avut loc. Cu un alt preşedinte, poate nu cel mai aşteptat, dar a avut loc. Drept urmare, avem un preşedinte, nu tocmai carismatic, nu tocmai pregătit, fără anvergura necesară funcţiei. Dar e un preşedinte adus acolo de cea mai generoasă idee cu putinţă: cea a dreptăţii, pe care PSD a respectat-o doar din gură. Un preşedinte care este dator unui public mult mai bine pregătit, mai activ şi mai cinstit decât toţi activiştii ACL.

Apropo, toate figurile care ieşiţi acum în spatele lui Iohannis: nu e victoria voastră! Şi eu nu am uitat ce aţi făcut în această ţară.

Acest text a fost publicat şi pe blogul personal

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite