Un ministru susţine că actualizarea listelor electorale permanente este soluţia pentru 90% din problemele sistemului de vot
0Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea, membru în comisia de Cod Electoral, este de părere că actualizarea listelor electorale permanente este soluţia pentru 90% din problemele pe care le avem cu actualul sistem de vot. Nicolicea, membru în Comisia de Cod Electoral, susţine că se va inspira din sistemul electoral francez şi va lucra la crearea unor liste electorale obligatorii atât în ţară, cât şi în diaspora.
„Aveam în gând să lucrez la acest sistem (...) de actualizare a listelor din ţară, pentru că avem o problemă şi la actualizarea listelor şi la înfiinţarea listelor electorale pentru diaspora", a declarat Eugen Nicolicea, citat de Mediafax.
Nicolicea a participat la seminarul „Organizarea alegerilor în străinătate, experienţa franceză“, organizat vineri de Ambasada Franţei la Bucureşti.
Eugen Nicolice susţine că prin crearea unor astfel de liste pot dispărea „neîncrederea“ şi „populismul“, doi duşmani în orice reformare.
„Neîncrederea va fi învinsă atunci când prezentăm un sistem sau un exemplu care este activ în Franţa. Şi Franţa nu poate să fie acuzată că încalcă drepturile omului. De asemenea, populismul trebuie înfrânt pentru că acest populism a fost întins la maxim, dreptul cetăţeanului de a vota în orice condiţii şi fără reguli, de aici nu s-au putut elimina listele electorale suplimentare“, a mai afirmat ministrul.
Vot prin corespondendă/vot electronic
Ministrul a comentat şi cu privire la votul prin corespondenţă, despre care a spus că a ajuns să fie considerat un panaceu universal. Eugen Nicolicea a explicat că votul prin corespondenţă, dar şi cel electronic au aceeaşi problemă: dispare un caracter care în România este sacru până în momentul de faţă şi anume secretul votului.
„Nu este vorba de secretul votului faţă de autorităţi, ci este vorba de secretul votului faţă de alţi alegători. Acest secret la noi este atât de puternic menţinut în conştiinţa publică încât, dacă doi bătrâni, soţ şi soţie, intră împreună în cabina de vot pentru că nu văd bine sau să se sfătuiască, aceasta este infracţiune. Şi atunci punem problema, de ce ar mai fi aceasta infracţiune dacă pot să stea acasă, să se sfătuiască şi cu nepoţii care, eventual, votează în locul lor contra a o bere. Până când opinia publică nu va fi bine informată şi va fi pregătită pentru ca să înţeleagă că se renunţă la această componentă a votului secret şi să accepte acest lucru eu cred că acest lucru nu trebuie să fie promovat aşa cum se încearcă acuma: votul prin corespondenţă e un panaceu universal“, a spus ministrul.
Referitor la votul electronic, deputatul UNPR a precizat că electoratul român nu are încredere în el.
„Electoratul nu poate să aibă încredere. În momentul de faţă n–au încredere că rezultatul este corect nici când introduc buletinul în urnă, dar vă imaginaţi într-un sistem în care ei nu văd cum se transmite semnalul şi votul în altă parte", a subliniat Eugen Nicolicea.
Votul prin corespondenţă a fost adus din nou pe masa Parlamentului după dezastrul din 2 şi 16 noiembrie 2014, când mii de români din diaspora nu au reuşit să voteze din cauza refuzului autorităţilor de a deschide noi secţii de votare. În 2016, românii din străinătate ar putea vota prin corespondenţă, acest tip de vot fiind agreat de membrii Comisiei de Cod Electoral, reactivată pentru a elabora o legislaţie electorală unică.
Citeşte şi:
Votul prin corespondenţă s-ar putea regăsi în viitorul Cod Electoral
Cum şi de ce sabotează partidele adoptarea votului prin corespondenţă