„Stratfor“: Planul Ungariei de a cumpăra pământ în Ardeal, praf electoral în ochii maghiarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenurile agricole din România, vizate de străini FOTO Adevărul
Terenurile agricole din România, vizate de străini FOTO Adevărul

Recentele declaraţii ale lui Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme agricole de la Ambasada Ungariei din Bucureşti, preluate de presa din Ungaria şi România, potrivit cărora Ungaria ar putea achiziţiona terenuri agricole în Ardeal care apoi să fie date  maghiarilor din România cu venituri scăzute pentru a fi lucrate, au fost primite cu surprindere şi nedumerire atât în ţara noastră cât şi în Ungaria.

De fapt, Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, a şi negat demersul, afirmând că această soluţie s-a lansat doar ca o idee. Dar, potrivit cotidianului ”Nepszabadsag”, ataşatul nu numai că a lansat ideea achiziţionării de către statul maghiar a acestor terenuri, ci a şi menţionat programul, denumit ”Pământ în schimbul rentei viagere”, precum şi modalitatea de a-l pune în aplicare.

Potrivit planului vehiculat de oficialul ungur, cel care îşi cedează terenul statului maghiar, va primi o rentă viageră şi-şi va menţine şi dreptul de proprietate. Szabo a amintit şi că se vor organiza în Ardeal birouri speciale în acest scop. ”Nepszabadsag” a citat în continuare din interviu, respectiv că ataşatul nu se teme de complicaţii diplomatice deoarece UE sprijină achiziţionarea de terenuri în ţările membre, iar România şi-a elaborat legea după modelul Ungariei.

Întrebarea pe care şi-o pune ziarul este ce efecte va avea propunerea asupra opiniei publice din România, ţinând cont de faptul că este puţin probabil ca Bucureştiul să achiziţioneze, la rândul său, pământ, de pildă în Dunantul, în vestul Ungariei.

    Pe de altă parte, analişti de la publicaţia „Stratfor“ afirmă că achiziţionarea de către Ungaria a terenurilor agricole în Ardeal se înscrie în tendinţa geopolitică a Europei centrale, în condiţiile în care criza UE se accentuează, iar Rusia se întăreşte.

 Măsura poate semnifica, susţin analiştii, reţinerile Ungariei în contextul dinamicii regionale, dar poate fi interpretată şi din perspectiva apropiatelor alegeri din Ungaria, în sensul atragerii alegătorilor maghiari din Ardeal cu dublă cetăţenie care au drept de vot şi care, în mare parte, simpatizează cu Fidesz, partidul premierului de dreapta, Viktor Orban.


Citeşte şi:

Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania. Ce avantaje au vânzătorii

Proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră. Ba, mai mult, aceştia pot păstra terenul pe numele lor şi îl pot folosi, a declarat Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu oferit portalului szekelyhon.ro.

Ungurii vor să ne ia Ardealul cu banii jos

Un oficial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti dezvăluie planurile Budapestei de a pune mâna pe terenurile agricole din Ardeal: un program prin care statul ungar plăteşte o rentă viageră celor care vor să-i cedeze pământul, dar le lasă posesia până la moarte.

George Stoica, jurnalist freelancer: Să ne calmăm puţin. Nu ne cumpără ungurii

Informaţiile care încearcă acreditarea scenariul tranzacţionarii Ardealului de către statul maghiar şi stimularea unor tensiuni în relaţia dintre România şi Ungaria sunt simple intoxicări. Calculul ar trebui să ne facă să zâmbim: întreaga suprafaţă a Ardealului – incluzând aici Banatul, Crişana şi Maramureşul – este mai mare decât suprafaţa Ungariei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite