Sondaj IRES: PCR a rămas cel mai iubit partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu Desen Vali Ivan
Nicolae Ceauşescu Desen Vali Ivan

Majoritatea românilor declară că Partidul Comunist Român (PCR) a fost mai bun decât partidele actuale de pe scena politică, potrivit unui sondaj IRES.

La întrebarea „Cum credeţi că a fost PCR comparativ cu partidele actuale?“, 52% din respondenţi au răspuns „mai bun“, doar 18% au răspuns cu „mai rău“, iar 8% a spus că „la fel“. 22%, un procent mai mare decât cei care cred că PCR este un partid mai rău, au bifat răspunsul „nu ştiu/ nu răspund“.

Cei mai mulţi dintre cei care consideră că PCR este un partid mai bun decât cele din prezent au vârste cuprinse între 51 şi  65 de ani (60,4%), mai mulţi decât cei cu vârste de peste 65 de ani (56%). Dintre cei care consideră PCR un partid mai bun decât tot ce este astăzi pe scena politică, cei mai puţini sunt tinerii (40,6%).

Cei mai mulţi (59,7%) sunt de stânga şi din zona de sud a României (53,2%), iar cei mai puţini sunt de dreapta (46,5%) şi din Moldova (49,6%). Totodată, nostalgicii regimului comunist locuiesc în mediul rural (54,2%) şi au studii elemntare (56,2%).

Datele fac parte din studiul „Partidele politice din România - percepţii şi reprezentări“, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) în 2 februarie 2016, pe un eşention total de 1199 de subiecţi cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia din România, cu o marjă de eroare de 2,9%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI.

Potrivit unui sondaj IRES realizat anul trecut, 53% dintre respondenţi au arătat că Nicolae Ceauşescu a fost un lider bun, în timp ce un sfert dintre ei au răspuns că a fost un preşedinte “rău”, iar 12% au ales opţiunea “nici rău, nici bun”. De asemenea, 8% au răspuns că nu ştiu, iar 2% dintre aceştia au refuzat să răspundă.

Întrebaţi dacă, în cazul în care Ceauşescu ar candida astăzi la alegerile prezidenţiale, l-ar mai vota, 43% au răspuns afirmativ, 49% au răspuns că nu l-ar mai vota, în timp ce 7 procente din respondenţi au spus că nu ştiu, iar 1% nu au răspuns.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite