Siegfried Mureşan: Guvernele PSD-ALDE au absorbit doar 16% din fondurile europene pentru construcţia de autostrăzi. Suntem codaşi în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureşan susţine că guvernele PSD - ALDE au absorbit până în prezent doar 16% din fondurile europene alocate pentru perioada 2014 – 2020 prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), program prin care este finanţată construcţia de autostrăzi. Doar două ţări din UE au o absorbţie mai proastă: Slovenia şi Croaţia.

„De ce nu avem autostrăzi? Pentru că Guvernul României nu absoarbe fonduri europene. Guvernele PSD - ALDE au absorbit până în prezent doar 16% din fondurile europene alocate pentru perioada 2014 – 2020 prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), program prin care este finanţată construcţia de autostrăzi. 16% în mai bine de 5 ani. România este, aşadar, codaşă în Uniunea Europeană la absorbţia fondurilor europene dedicate proiectelor de infrastructură. Ţara noastră a absorbit doar 11% din banii alocaţi prin Fondul European de Dezvoltare Regională, unul dintre cele două fonduri europene care finanţează POIM. Doar două ţări din UE au o absorbţie mai proastă: Slovenia şi Croaţia. Media UE este de 17%. De asemenea,  România a absorbit doar 17% din Fondul de Coeziune, cel de-al doilea fond UE care finanţează POIM. Doar trei ţări UE au o absorbţie mai proastă: Portugalia, Bulgaria şi Croaţia. Media UE este de 23%.

Când spun că guvernele PSD - ALDE sunt de vină pentru lipsa absorbţiei fondurilor UE mă refer inclusiv la Guvernul Ponta care era la conducere în perioada 2014 - 2015 şi care nu a reuşit să acrediteze autorităţile de management responsabile cu gestionarea fondurilor UE.

În mai bine de 5 ani, România a cheltuit doar 16% din banii alocaţi prin POIM, adică 1,7 miliarde de euro, dintr-un buget total al programului de 10,8 miliarde de euro. Mai avem mai puţin de 5 ani la dispoziţie să cheltuim restul de 84%, şi asta doar fiindcă, în mod excepţional, se aplică regula N + 3, adică putem atrage banii încă 3 ani după încheierea cadrului financiar. Este aproape imposibil să absorbim toţi banii până atunci, mai ales cu actualul guvern. În acest ritm, România va avea, cel mai probabil, pierderi de fonduri europene alocate pentru infrastructura rutieră.

Este o umilinţă a guvernanţilor faţă de toţii românii: să aibă la dispoziţie miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru construcţia autostrăzilor şi să nu fie în stare să-i folosească. Soluţia este clară: pentru a nu pierde banii alocaţi ţării noastre pentru autostrăzi, Guvernul PSD - ALDE trebuie schimbat urgent cu un guvern capabil şi doritor să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. România are nevoie de autostrăzi acum. Orice lună fără autostrăzi este o lună în care pierdem investitori”, susţine europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite