Surse: S-au făcut jocurile pe dreapta. Teodor Atanasiu va fi noul preşedinte al PNL. Ce ne spune trecutul său
0
Teodor Atanasiu îi va urma lui Klaus Iohannis în fruntea marelui PNL, potrivit unor surse din partid. Atanasiu le-a luat faţa lui Ludovic Orban, Dan Motreanu şi Alinei Gorghiu, ceilalţi lideri ai liberalilor care râvneau la copreşedinţia marelui partid de dreapta. Atanasiu are un trecut tumultuos, presărat cu scandaluri, trădări şi fapte cu iz penal.
Klaus Iohannis a plecat la Cotroceni, iar pentru locul său în fruntea PNL s-au bătut liberali cu vechime, ca Teodor Atanasiu şi Ludovic Orban, dar şi liberali din tănăra generaţie, ca Dan Motreanu sau Alina Gorghiu.
Potrivit unor surse din partid, cel care va prelua şefia vechiului PNL şi, în acelaşi timp, copreşedinţia noului PNL, rezultat din fuziunea cu PDL, va fi Teodor Atanasiu, omul care a orchestrat toate mişcările de trupe din partid după retragerea lui Crin Antonescu. Iniţial, Atansiu a dorit să-l împingă spre şefie pe Dan Motreanu, vicepreşedinte al PNL, un perosanj retras, dar agreat de Klaus Iohannis şi de o bună parte a liberalilor. „Dan Motreanu are o relaţie bună cu toată lumea în partid. Nu s-a implicat în scandaluri, e prieten cu Iohannis. Vă spun, era cea mai bună soluţie“, a spus pentru „Adevărul“ un parlamentar liberal. Însă Motreanu a refuzat, iar Atanasiu a început să tragă sforile pentru el însuşi. Vinberi, la ALba Iulia, Atanasiu a anunţat că va candidat pentru copreşedinţia marelui PNL. "Eu sunt unul dintre candidaţii la acest post pentru care mulţi dintre colegii mei mi-au declarat susţinerea. Eu sper să nu fie o adevărată bătălie pentru acest post, fiindcă, până la urmă, este un post interimar, care va fi până la Congresul din 2017. Cred că ne vom strânge toţi liderii partidului, cu toţi preşedinţii de judeţe, şi vom sta la o discuţie amicală discutând ce avem de făcut politic în perioada următoare şi care ar fi cel care ne-ar reprezenta cel mai bine. Sper să alegem dintre doi-trei şi nu dintre 32", a spus Atanasiu. În spatele acestor declaraţii care mimează competiţia, Atanasiu a avut grijă să-şi aşeze apele.
Senator de Alba, Atanasiu şi-a asigurat deja susţinerea filialelor PNL din Transilvania, zonă pe care o controlează politic. În vara acestui an, înainte ca liberalii să aleagă candidatul la Preşedinţie dintre Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, Teodor Atanasiu i-a convocat pe 17 preşedinţi de organizaţii din Transilvania la o şedinţă chiar la el acasă, pentru a se asigura că voturile din Transilvania vor merge către Klaus Iohannis. Apoi, la Congres, chiar aşa au mers. „Având în vedere că şedinţa s-a ţinut chiar la el acasă, vă daţi seama ce putere are Atanasiu în PNL“, comenta atunci senatorul PNL Ioan Ghişe.
Acum, Teodor Atanasiu este la un pas de a se înscăuna preşedinte al liberalilor şi va face tandem cu Vasile Blaga în fruntea marelui partid de dreapta al României. Dincolo de gândurile sale politice, de felul în care va gestiona partidul, Atanasiu are un scop clar: să-l ţină la distanţă pe Traian Băsescu, mai ales că preşedintele în funcţie are de gând să se implice în politică şi după finalul mandatului. Înainte de campania electorală, Atanasiu le-a cerut explicit liberalilor din Transivania să nu se alieze cu PMP, semn că trecutul încă îi mai dă fiori.
A vrut să retragă militarii din Irak
La data de 28 decembrie 2004, după ce Traian Băsescu a câştigat primul mandat prezidenţial, Teodor Atanasiu a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale. În iunie 2006, el a anunţat că va solicita Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) retragerea trupelor româneşti din Irak.
Însă CSAT a respins propunerea de retragere a militarilor români, iar preşedintele Traian Băsescu, şeful CSAT, l-a criticat pe şeful Guvernului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru că nu s-a consultat cu partenerii externi şi cu principalele forţe din Irak şi nu ar fi ţinut cont de consecinţele politice ale deciziei politice pe care a luat-o în PNL.
Apoi, contrele dintre Atansiu şi preşedinte au continuat prin intermediul Adrianei Săftoiu, consilier prezidenţial la acea vreme. „Am şi eu o Direcţie întreagă de Informaţii, care îmi spune ce pleacă de la doamna Săftoiu, de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma Palatului“, spunea Atansiu în vara lui 2006. Imediat, Adriana Săftoiu l-a dat în judecată pentru abuz în serviciu, motivând că ministrul Apărării nu era îndreptăţit să dispună ori să accepte culegerea de informaţii despre activitatea sa.
La data de 12 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a suspendat din funcţie pe Teodor Atanasiu „pentru a îndepărta orice suspiciune de influenţare a anchetei, având în vedere declanşarea procedurii de urmărire penală. Procedura de urmărire penală ar putea implica audierea unor persoane din cadrul MApN, aflate în subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influenţare a demersului procedural“, se preciza în comunicatul prezidenţial.
La data de 6 octombrie 2006, Secţia Parchetelor Militare a emis o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Teodor Atanasiu. Cu toate că instanţa nu a început urmărirea penală la adresa sa, preşedintele Băsescu a refuzat să-l repună în funcţie. La data de 25 octombrie 2006, în a 44-a zi de la suspendarea sa din funcţia de ministru al Apărării, Traian Atanasiu a demisionat, declarând că „cel mai deştept cedează“.
Imediat după demisie, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a numit pe Teodor Atanasiu în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Probleme penale la referendumul din 2012
După referendumul din 2012, organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Teodor Atanasiu, alături de Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobritoiu, a fost urmărit penal de către DNA Cluj, pentru infracţiuni la legea referendumului. În acelaşi dosar erau cercetate şi alte patru persoane, membri ai lumii interlope. În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii afirmau că există indicii că, în iulie 2012, Teodor Atanasiu, în înţelegere cu Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendum, prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale. În luna ianuarie, Teodor Atanasiu, alături de alţi patru reprezentanţi ai PNL, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul privind presupuse fraude la referendum.
Numele lui Teodor Atanasiu a fost vehiculat pentru a prelua postul de ministru al Economiei şi în octombrie 2013, când a fost propus de PNL Andrei Gerea. Întrebat atunci de ce nu a fost propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Teodor Atanasiu şi-a amintit de Trian Băsescu. „Am discutat şi în partid şi am concluzionat că Trăienică ( n.r.- preşedintele Traian Băsescu) ar face cu capul dacă mi-ar vedea numele şi ar scoate imediat chestia cu dosarul“, spunea Atanasiu.
Cine este Atanasiu
Teodor Atanasiu are 51 de ani şi este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. El a absolvit ulterior cursuri de management financiar, management competitiv şi managementul relaţiilor cu clienţii la The Open University Business School (1999).
Atanasiu a lucrat la Uzina Mecanică din Cugir ca inginer (1987-1995), şef de atelier (1995-1996), apoi director (1997-2001), dar a activat şi în cadrul Fondului Proprietăţii de Stat (1997-2000) şi ca director al S.C. Apa CTTA S.A. Alba Iulia, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Alba (1996-1997).
Teodor Atanasiu este membru al PNL din 1990, iar din 1993 conduce organizaţia judeţeană Alba a partidului. Din 2012 este senator, reprezentând cel mai mare colegiu din judeţul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir - Zlatna şi Munţii Apuseni.
Atanasiu a fost anterior deputat în colegiul Cugir-Zlatna, iar timp de aproape doi ani, de la sfârşitul lui 2004 şi până în 2006, a fost ministru al Apărării Naţionale în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Atanasiu a fost, timp de câteva luni, în 2004, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar la alegerile locale din 2012 a candidat din nou pentru această funcţie, fiind învins de democrat-liberalul Ion Dumitrel.
Citeşte şi:
Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a vorbit, la Adevărul Live, în prima apariţie a sa de după alegerile prezidenţiale, despre cum a reuşit Klaus Iohannis o răsturnare de scor atât de spectaculoasă în turul doi, despre culisele reuşitei sale, dar şi despre viitorul politic al noului PNL.