Renate Weber: „E schizofrenic sau kafkian să ai un procuror în fruntea CSM”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Renate Weber consideră că numirea unui procuror în fruntea CSM este „fie schizofrenic, fie kafkian”, iar ceea ce se întâmplă în Consiliu „este împotriva nu numai spiritului Constituţiei din România, ci împotriva spiritului independenţei justiţiei”.

„A avea un procuror în fruntea acestei instituţii este în contradicţie cu spiritul constituţional al CSM-ului, pentru că nu există o interdicţie formală, e adevărat, dar există un spirit care se referă la această instituţie ca cea care garantează independenţa justiţiei. Să ne înţelegem, procurorii pot să fie magistraţi şi sunt magistraţi, dar justiţia este înfăptuită de către judecători. A pune în fruntea organismului care garantează această independenţă un procuror, iertaţi-mă, dar este fie schizofrenic, fie kafkian!", a declarat, la RFI, Renate Weber.

Liberala consideră că CSM nu este capabilă să-şi îndeplinească rolul. „Mie mi se pare evident că această instituţie nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ea are un rol în sistemul constituţional din România şi este incapabilă de fapt să îndeplinească acel rol", a mai afirmat europarlamentul PNL.

Având în vedere expertiza ei europeană, Weber sublinează că instituţiile din alte state europene cu aceleaşi îndatoriri ca CSM sunt compuse numai din judecători. „În Europa, instituţii asemănătoare sau, mă rog, cu astfel de atribuţii ca ale CSM-ului sunt puţine cele care au la un loc şi procurorii şi judecătorii. În mod normal, o astfel de instituţie este alcătuită numai din judecători, printre altele poate şi pentru a nu se ajunge la astfel de aberaţii, precum cea din România”, consideră eurodeputata.

Întrebată dacă personal, crede că situaţia de la CSM se va reflecta în raportul MCV din această lună, Renate Weber a răspuns: „În mod normal, ar trebui să se reflecte! Sincer, pentru că este împotriva nu numai spiritului Constituţiei din România, ci împotriva spiritului independenţei justiţiei, în general, să ai în fruntea instituţiei un procuror, un om care este într-adevăr supus controlului ierarhic".

De profesie jurist, Renate Weber se află la al doilea mandat de europarlamentar. Înainte de a intra în Parlamentul European, Weber a fost consiliera preşedintelui pe probleme juridice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite